Banjalučka galerija PLUS je mjesto gdje možete naći radove banjalučkih umjetnika i umjetnica, a na novogodišnjoj izložbi nalaze se i radovi nove generacije grafičara, slikara i dizajnera. Oni imaju mogućnost da ove godine predstave svoje radove, ali i da ih prodaju. Pored mladih umjetnika, tu su i standardni izlagači galerije PLUS, kaže Lana Pavlović viša kustosica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

„Na trenutnoj postavci su zastupljeni umjetnici koji su i prije izlagali, poput Selvera Begića, Vesne Majstorović i Ane Vasić, a sada smo dodali desetak novih umjetnika, a neki od njih su: Nataša Konjević, Danijela Mihić, Vojislav Ritan, Miloš Vučen i drugi. Uglavnom, osvježili smo prostor za novogodišnje praznike“.

Izložene radove ne povezuje ista tema, svaki umjetnik se bavio zasebnom tematikom. Ono što je karakteristično za novogodišnje prodajne izložbe jeste da se najčešće radi o radovima koji su vizuelno dopadljivi.

„Kada je prodaja u pitanju, više su tu neki vizuelno dopadljivi radovi, nego oni koji se bave problematizovanjem društvenih okolnosti. Gledali smo da to budu neki radovi koji su prijemčivi, to i jeste poenta prodajne izložbe“.

Mladi umjetnici moraju osvajati prostor za vlastitu promociju, dok je prostora koji im se ustupa često nedovoljno. Naša sagovornica ističe da Galerija PLUS i Muzej savremene umjetnosti imaju jako dobru saradnju sa novom generacijom umjetnika.

„Mi se trudimo da omogućimo prostor mlađim umjetnicima da se predstave. Svake godine imamo jednu ili dvije izložbe mlađih umjetnika, pogotovo onih koji dobiju nagradu u Muzeju savremene umjetnosti. Tako da već unazad tri ili četiri godine predstavljamo neke nove pojave na savremenoj sceni. Nadamo se da će to biti i češće u budućnosti“.

Izložba je otvorena do kraja ove godine, a ostalo je dovoljno vremena da posjetite Galeriju PLUS i uvjerite se u kreativnost i talenat ovih umjetnika.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.