Промоција књиге “Живот с црним псом” ауторице Сандре Пашић, одржана је у Мостару у Центру за културу. Ово је истинита и потресна прича о жени која се враћа у дјетињство и говори о свим облицима насиља које је као дијете проживјела. Књига говори о сексуалном, емотивном, физичком и економском злостављању једне дјевојчице.

Промоцију књиге “Живот с црним псом”, ауторице Сандре Пашић, организовали су Боок стар клуб и Удружење за едукацију и развој “Дигнитет”. Рад Удружења је усмјерен на заштиту и борбу за људска и дјечија права, унапређење, едукацију и развој дјетета, али и младих и одраслих особа. Више о самом удружењу казала је Едиса Демић, предсједница Удружења.

“Дигнитет је млада организација, регистрована на државном нивоу, а настала је од чланица које имају више од 15 година искуства у цивилном друштву и раду са одређеним институцијама у области којом бавимо, а то је превенција свих облика насиља над људским бићима. Радимо пројекте који имају за циљ мир и помирење, његовање суживота и све оно што би могло допринијети бољитку грађана у нашој локалној заједници, а и шире. Усмјерили смо се и на бригу о менталном здрављу. Наш дио тима су прихотерапеути и психолози који могу одговорити на такве потребе. Такођер, имамо и правну помоћ, као и линију за помоћ младима.”

Рад удружења “Дигнитет” фокусиран је и на превенцију насиља над дјецом, посебно кроз пројекат “Одрастање у сигурном окружењу”. Истраживање које је спроведено у оквиру овог пројекта одлучили су мостарској публици представити скупа са књигом “Живот са црним псом”.

“Позвани смо да радимо овај пројекат јер је фокус нашег рада превенција насиља над дјецом и женама. Кроз пројекат смо покушали да одговоримо на питања како ријешити одређене проблеме у породици, с ким их подијелити, шта институције треба да раде на рјешавању ових проблема, те како побољшати комуникацију у породици.”

Саџида Бегановић Исаковић, рецензент и уредница књиге “Живот са црним псом” казала је како је ово једна јако тужна животна прича. Ауторицу је назвала хероином, која је одлучила након 20 година прекинути шутњу, те почети своје изљечење, али и помоћи другим жртвама.

“То је једна страшна животна, крвава, тужна исповијест, коју је Сандра уобличила у књигу, након што је са 10 и пол година била жртва инцеста. Двадесет година јој је требало да проговори. Носила је сама своју бол и шутњу. Наравно, све то је оставило јако велике посљедице на њу. Након што је са породицом отишла у Њемачку, кад се организам почео опуштати, отишла је још дубље, отишла је у пакао дроге, на дно амбиса. Уз помоћ психотерапеута и љекара у Франкфурту, Сандра је отпочела свој процес изљечења.“

Црни пас је метафора за сву патњу и бол коју је ауторица преживјела у дјетинству. Циљ књиге је потакнути жртве насиља да проговоре, показати да увијек има излаза. Насиље је јавни проблем и никад не смијемо окретати главу од истог, јер тиме постајемо саучесници.