Karatisti Bosne i Hercegovine na prestižnom Svjetskom prvenstvu u Čileu ostvarili su zapažene rezultate. Među predstavnicima iz oko 100 zemalja naši takmičari su pokazali zavidan nivo znanja, a bosanskohercegovački karatista Hamza Turulja postao je viceprvak svijeta.

Na najvećoj svjetskoj smotri u karateu, među 1.557 karatista bila su i 24 takmičara iz naše zemlje. Takmičenje je trajalo nekoliko dana, a nakon brojnih mečeva, teških trenutaka, reprezentativci Bosne i Hercegovine mogu biti zadovoljni načinom na koji su predstavili našu zemlju. Anto Krešićčlan Karate saveza BiH:

”Mi smo jako zadovoljni u karate savezu BiH. Sada ide apsolviranje svega ovoga i evo…. izvući ćemo svakako iz ovog svega zaključke kako bi u budućnosti sve bilo bolje i efikasnije

Dio ove sjajne generacije su i takmičari iz Tuzlanskog kantona: Sandro Krešić, Sadin Mulahalilović, Stefani Krešić, Hamza Čajić. Hamza Čajić se plasirao među 16 najboljih na svijetu, baš kao i Sadin Mulahalilović. Među osam najboljih je i Stefani Krešić, dok je Sandro Krešić u Čileu zauzeo sedmo mjesto:

”Imao sam pet veoma teških mečeava, ali nažalost u tom petom meču u borbi za medalju radio sam protiv predstavnika Turske. Imao sam rezultat 2:0 i nažalost u posljednih sedam sekundi protivniku su dodijeljena tri poena i meč se završio u njegovu korist, u korist turskog predstavnika”

Osim Sandra, nezadovoljan je i Sadin Mulahalilović, iako njegov trener izražava zadovoljstvo zbog njegovih nastupa:

”Mogu reći da nisam nezadovoljan jer sam se plasirao među 16 najboljih. Pobijedio sam prva dva meča i nažalost u trećem meču protiv predstavnika Češke sam izgubio nakon jednog neizvjesnog meča i tako sam okončao nastup na Svjetskom prvenstvu. Nastavit ću sa trudom i zalaganjem i nadam se da ću ostvariti još bolji rezultat i doći do medalje”

Više sreće falilo je i Stefani Krešić. No, ova takmičarka je pokazala kakav je potencijal i talenat obzirom da je nastupala protiv reprezentativki koje se niz godina takmiče u U-21 kategoriji:

”Ušla sam u četvrtfinale gdje mi je falilo više sportske sreće. Ostaje veliki žal za medaljom. Još ću više trenirati i spremati se za naredno Svjetsko prvenstvo i nadam se da ću tada doći do najvećeg odličja koje mi nedostaje”

Da je ostao žal za neosvojenom medaljom slaže se i selektor naše reprezentacije Željko Zombra. Ipak, ovakav nastup popravio je status naših karatista na svjetskoj rang listi.

”Ne mogu reći da sam zadovoljan rezultatima… mi zaista gdje god odemo borimo se za medalje, obzirom da je medalja izostala tako da na neki način.. nastavit ćemo da radimo, ovo nam je povratna informacija gdje smo i šta smo. Zaista sam zadovoljan njihovim nastupom jer su pokazali želju i kvalitet”

S druge strane, porazna je činjenica da su u Čile putovala samo četiri takmičara iz Tuzlanskog kantona, iako ih je čak osam ispunilo normu za prvenstvo. Rezultat je to neulaganja u sport, smatraju naši sagovornici. Stoga je potrebno oformiti fond kako niko od takmičara ne bi bio uskraćen pokazati svoje znanje na najvećoj svjetskoj smotri, poručuju oni. No, mladi karatisti nastavljaju neumorno raditi na sebi, a pred njima su također velika takmičenja: Kup u Veneciji i Balkansko prvenstvo.