Mjere ograničenja ulaska na Exitu primjenjivane su rigorozno. Provjereno je više od 16.111 posjetilaca s Digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95% njih imunizovano vakcinisanjem. Za sve koji nisu imali Digitalni zeleni certifikat, organizovano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, i pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05% testiranih. Njima nije bio dozvoljen ulazak na festival, a posjetioci iz inostranstva su provjeravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u Srbiju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

U Novom Sadu u protekle dvije sedmice provedeno je naučno istraživanje čiji je cilj procjena uticaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa Covid-19, kao i nivo efikasnosti „Safe Events Serbia“ sigurnosnog protokola, koji je striktno primijenjen na Exitu.Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod vođenjem šefice istraživačkog tima, epidemiologa doc. dr Marije Milić.

U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tokom posjete jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primjenjuju sve preventivne mjere, i kada se od svih posjetilaca zahtijeva da su komplentno vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tokom EXIT festivala provede naučno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima istraživanja, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro“, izjavila je doc. dr Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podijeljeno u dvije grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana,  od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obje grupe niti jedna osoba nije bila pozitivna na Covid-19!

Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu biće potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom“, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u vremenu od 8. do 19. Jula u ovom gradu ne razlikuje u prosjeku od ostatka Srbije. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovnog zaražavanja virusom je i preliminaran podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porijekla, samo jedan inostrani posjetilac bio pozitivan na virus.

U Evropi je do sada provedeno niz istraživanja na manjim događajima, i također su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje Covida-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.