Mladi iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla pokrenuli su akciju čišćenja Jevrejskog groblja – nacionalnog spomenika BiH, kojoj su se pridružili i mladi iz nekoliko evropskih zemalja.

Jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika u Tuzlanskom kantonu svakako je Jevrejsko groblje. Ovo groblje svjedoči multikulturalnosti Tuzle, ali i trenutnom odnosu prema kulturnom naslijeđu naše zemlje. Naime, groblje već godinama propada i neuređeno je. Zbog nebrige nadležnih u akciju čišćenja nacionalnog dobra pritekli su mladi volonteri iz nekoliko zemalja Evrope.

Jedno od tri jevrejska groblja u Bosni i Hercegovini nalazi se na lokalitetu Borić u Tuzli, formirano krajem 19. stoljeća. Svjedok je ono prošlom vremenu i dokaz o prisutnosti jevrejske zajednice u ovim krajevima. Naime, iako su postojale dvije Jevrejske općine zbog prisustva dvije zajednice, one sefardske i aškenaške Jevreji Tuzle su se ipak sahranjivali na jednom groblju. Upravo ovo groblje bilo je zapušteno, obraslo u korov i travu. No, stvari su promijenili mladi iz Mežlisa IZ Tuzla koji su očistili groblje, a u akciju spašavanja nacionalnog dobara pritekli su i mladi iz nekoliko zemalja Evrope koji od protekle sedmice borave u Tuzli.

Volonterka Klarina Okselrud se pridružila ovoj akciji jer smatra da je historijsko nasljedstvo vrlo važno. Posebno važnim smatra jevrejsko groblje, jer su širom Evrope, nažalost, jevrejske zajednice zaboravljene. Ipak činjenica da su akciju pokrenuli mladi iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, ulijeva nadu u budućnost.

Neki od volontera već su bili u Bosni i Hercegovini, među njima i Gresa Morina koja je putem medija saznala za postojanje jevrejskog groblja. Posebno je iznendilo stanje u kojem se nalazio ovaj nacionalni spomenih, te je odlučila doći u Tuzlu i dati svoj nesebičan doprinos.

Velika je šteta kada smo vidjeli da ljudi nisu mogli posjetiti svoju obitelj i porodicu i bili smo šokirani kada smo vidjeli u kakvom stanju je ovo groblje.

smatra Gresa Morina

Šokiran je bio i Marcel Zentel koji smatra da iz historije moramo više učiti. Mladi moraju mnogo otvorenije pristupiti historijskim faktima, njegov je stav.

BiH je srce Evrope, i ako želite razumjeti šta se dešava u Evropi danas, moramo razumjeti historiju da budemo sigurni da se loše stvari ne ponavljaju. Odlučili smo raditi na ovom groblju ali i razumjeti i učiti o bosanskoj historiji, mnogo smo naučili o Tuzli koja je zaista jako posebno mjesto.

kaže Marcel Zentel

Tokom čišćenja mladi volonteri pronašli su još jedan nadgrobni spomenik ukopan duboko u zemlju. Ovo vrijedno kulturno-historijsko blago naše zemlje vrijedi čuvati, kažu naši sagovornici. Inače, sefardska zajednica u Tuzli se doselila u 15. stoljeću, a nakon njih dolaze i Aškenazi. Osim zapuštenog groblja, bolna je činjenica da Jevrejska općina Tuzla nema niti jednu sinagogu iako su u gradu početkom 1900-ih postojale dvije. Sa svim ovim činjenicima upoznati su i volonteri iz evropskih zemalja koji su još jednom istakli da se u Tuzlu planiraju vratiti jer žele obići i ostale brojne nacionalne spomenike.