Dok brojni mladi parovi svoju budućnost isključivo vide van granica Bosne i Hercegovine, Selma Andelić i Ermin Butković razmišljaju sasvim drugačije. Ovakav, netipičan optimizam, daje im njihova zajednička biznis ideja.

Stotinu hiljada konvertibilnih maraka osigurano je za pokretanje biznisa žena na području Živinica u okviru projekta USAID-a koji se provodi u saradnji sa Općinom Živinice. Podršku je dobilo četrnaest žena koje će pokrenuti vlastiti biznis, a jedna od njih je Selma Andelić. Ona, zajedno sa svojim partnerom Erminom Butkovićem, do kraja mjeseca avgusta planira otvoriti prvu palačinkaru u Živinicama.

Palačinkara Čokomanija zajednički je poduhvat ovog optimističnog mladog para koji se nada da će njiov primjer poslužiti i drugima koji planiraju pokrenuti vlastiti biznis. Ovaj primjer posebno treba ohrabriti mlade parove jer, po njihovim riječima, biznis ima mnogo veće šanse da bude uspješan ukoliko se pokreće sa osobom koju volite i sa kojom planirate budućnost.

Ovakav entuzijazam i poletnost prepoznao je USAID, ali i uprava Grada Živinice koji su Selminu ideju uvrstili među 14 biznis ideja koje će podržati kako novčano, tako i kroz stručne savjete. Za ovakve biznise u okviru projekta planirano je oko stotinu hiljada maraka. Ovakav poziv nije prvi, bilo ih je i do sada, te zbog toga Selma smatra da je to velika šansa za mlade.

Svjedok sam da mnoge osobe odlaze u Njemačku. Mislim da je to više trend nego potreba. Ipak, sigurna sam da ima puno potencijala za pokretanje biznisa gdje svaka osoba može da napreduje u svojoj ideji i usavršava biznis.

Kaže Selma Andelić

S druge strane Selma je u svoju ideju sigurna i to je, smatraju stručnjaci, prvi korak ka uspjehu. Uz znatna vlastita ulaganja finansijska injekcija daje joj nadu da će biti baš onako kako je i planirala. Smatra da je prednost ovog biznisa činjenica da u Živinicama ne postoji ovakav ili sličan lokal, a da je mladim parovima i općenito njenoj generaciji, ali i ostalim građanima, potrebno ovako nešto.

Živinice

Pored Selme brojne su mlade žene koje će također kročiti u svijet biznisa. Vrijedi istaći da su Živinice jedan od devet gradova u Bosni i Hercegovini u kojima se trenutno provodi ovakav projekat, objašnjava Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Smatram da će ovaj projekat podstaći i druge žene da se jave na ovakav vid projekata. Mi smo 26 start up projekata koje smo proveli pokazali upravo jednim pozitivnim primjerom i ovo danas će biti jaka poruka za budućnost i ja se nadam za par godina da ćemo imati i samoinicijativno otvaranje biznisa.

Kaže gradonačelnik Živinca Samir Kamenjaković

Gradonačelnik je podsjetio da izdavanje dozvola za obrt u Živinicama traje svega dva sata što je dodatno olakšavajuća okolnost za buduće poduzetnice. Iz USAID-a napominju da će se korisnice ovog programa narednu godinu dana moći javiti za savjet. Svi biznisi obogatit će ponudu grada i zaposliti, ne samo pokretače biznisa, nego i njihove buduće radnike.