Minifestival “Mladi pjesnici protiv ovisnosti” održan je u Centru za kulturu Mostar, a tom prilikom je predstavljen zbornik radova “Mladi pjesnici protiv ovisnosti 5” i održano predavanje o problemu ovisnosti.

Projekat Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ iz Mostara ima za cilj podizanje svijesti mostarskih osnovnoškolaca o problemu ovisnosti o drogama, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i edukacija o ovoj društvenoj pošasti. Generalni sekretar mostarske Prosvjete Goran Kosanić, pojašnjava zašto je ova tema aktualna.

Definitivno je ovo jedna od najaktuelnijih tema. Vidite i sami koliko je društvo opterećeno ovisnostima uglavnom o kocki i igrama na sreću. Pa onda droga i alkohol i pokušavamo bar za djecu u osnovnoj školi probuditi svijest jer to stvarno nije dobro. Ovo nije poetska tema, ovo je tema teška za pisanje. Tu nije cvijeće, drveće, ljepota. To je zlo a mladi pjesnici dobro pišu. Ove godine ima preko 100 radova u odnosu na prvu godinu gdje je bilo 30 prijava. Svaki je početak težak, javljaju se djeca iz većine škola. Ima djece koja ponavljaju svoje radove tako da imamo skup izuzetno dobrih radova. Preporučujemo i starijim da pročitaju da vide kako male glave razmišljaju o tome i koliko je loše. Ja se nadam da ćemo dogodine imati i još više. Želim spomenuti Federalno ministarstvo nauke koje nas podržava od početka i koji su prepoznali da je ovo veliki problem današnjice.“

Uvijek je važno kada su ovako osjetljive teme u pitanju imati istručno mišljenje. Tako je u okviru programa psiholog Marko Romić održao predavanje o ovisnostima.

“Od ključne je važnosti raditi sa osnovcima kako bi se smanjio obim problema. ‘Pobrinuli’ smo se da dječaci prve kockarske korake naprave već u petom ili šestom razredu, a već u srednjoj školi su ozbiljni kockari. Zato je izuzetno važno u ovoj fazi razvoja da čuju o posljedicama koje ovisnosti donose na pojedinca, porodicu i širu zajednicu .”

Romić kaže da se povećava broj onih koji prijavljuju probleme s kockom. Dodaje da je Bosna i Hercegovina po broju ovisnika u evropskom vrhu.

“Mnogi od njih se na to ne javljaju dobrovoljno, već ih okolina podstiče i tjera na to. Problem kockanja je odavno prešao sve moguće granice. Svakodnevno sam svjedok strašnih trauma kroz koje prolaze članovi porodica patoloških kockara, ali svjedočim i spasavanju brakova kada se neko spasi, a ne kocka jednu, dvije ili više godina. Što je gora ekonomska, socijalna i druga situacija u nekoj zemlji, to su zavisnosti izraženije, a to se odnosi i na nas. Ljudi u BiH su prilično ovisni o kocki, ima ih i o alkoholu i drogama, ali i o cigaretama i novim tehnologijama. Situacija je izuzetno loša i uvjeren sam da prednjačimo u Evropi. Ako uzmemo broj stanovnika i broj onih koji su u nevolji, uvjeren sam da smo prvi ili dijelimo prvo mjesto u Evropi.”

Nakon promocije Zbornika uručene su nagrade i priznanja učesnicima literarnog konkursa, dok su primjerci Zbornika i prigodne zahvalnice uručeni školama koje su učestvovale u projektu i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.  uz čiju podršku je projekat realizovan.