Protekle sedmice, u prostoru Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini održan je Ljetni kamp u organizaciji ambasade SAD-a u BiH koji je imao za cilj da okupi učenike sva tri konstitutivna naroda u BiH i pokaže koliko su slični, a tako malo različiti.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Učenici i profesori Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini protekle sedmice bili su domaćini učenicima iz škole iz Bužima i Brčkog u okviru Ljetnjeg kampa koji je organizovala ambasada SAD-a u BiH. Ljetni kamp međuetničkog pomirenja pod nazivom “Upoznajmo druge i znaćemo koliko vrijedimo” sprovodi ova bijeljinska srednja škola zajedno sa učenicima srednjih škola iz Bužima i Brčkog. Slađana Marković, koordinator Praktične nastave za prehrambenu struku u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini objašnjava da je organizovan pet radnih dana sa različitim aktivnostima svaki dan koje podrazumijevaju aktivnosti prije ili poslijepodne.

“Aktivnosti su uglavnom u prijepodnevnim časovima u radionicama praktične nastave za prehrambenu i poljoprivrednu struku, gdje učenici zajedno izrađuju kolače, peciva, kompote, sireve koji se inače proizvode i rade u sklopu naše praktične nastave. Takođe, obavljaju i praksu u plastenicima škole, u našim prostorima gdje se uzgaja stoka i gdje se dobija mlijeko koje dalje naši učenici prerađuju. Takođe, borave u našim voćnjacima gdje se priprema sirovina za preradu u kabinetima praktične nastave. Svaki dan imamo raspored, plan aktivnosti, a u popodnevnim časovima u holu škole se održavaju radionice demokratije gdje se učenici upoznaju sa kulturnom baštinom sva tri konstitutivna naroda u BiH, gdje upoznaju način življenja, sličnosti, razlike i obogaćuju se iskustva i ponašanje za buduće odrasle ljude.”

Jedan od ciljeva kampa je da učenici vide da je moguće pomiriti “razlike” koje postoje između njih i da shvate da to nisu prepreke u njihovom suživotu. Takođe, ono što je veoma bitno je da se uspostavi još bolja saradnja među profesorima ovih škola, kako bi mogli da prenose iskustva kako između sebe, tako i na učenike. Iz bijeljinske Poljoprivredne i medicinske škole ističu da će svakako dati sve od sebe da se ovaj kamp organizuje i u narednim godinama.

“Cilj kampa je upravo u razvijanju tolerancije, međuetničke saradnje, a prije svega, akcenat je na usavršavanju struke. U ovom kampu učestvuje 27 učenika, sa profesorima, što je ukupno 49 učesnika. Kamp je pod pokroviteljstvom Vlade SAD, sprovodi ga Američka ambasada u Sarajevu čiji su predstavnici Rahela Džidić i Samra Alibegić. Oni su rukovodioci kampa i daju usmjerenja u radu i finansiraju kompetan iznos kampa. Cilj je da ovo zaživi i nastavi se svake godine.”

Direktor Mješovite srednje škole iz Bužima, Ibrahim Grošić, rado je prihvatio prijedlog svojih učenika i profesora da se njihova škola uključi u ovaj projekat i bude gost u Bijeljini. Takođe, rado su prihvatili mogućnost apliciranja za domaćina Ljetneg kampa iduće godine. Ono što ga posebno raduje je što su učenici očekivali mnogo i što je kamp ispunio njihova očekivanja – upoznali su nove drugare, ali i naučili nešto novo iz svoje i srodnih struka.

“Vrlo rado sam na inicijativu mojih profesora praktične nastave pristao na učestvovanje u ovom kampu i da se registrujemo kao domaćin iduće godine. Imam određena iskustva i znam da bi bilo korisno za djecu da se druže, a i da vide u svojoj strucu jednu dosta dobro opremljenu i jaku školu za naša današnja vremena. Ima stvari koje se mogu poboljšati, ali je suština da djeca vide koliko su slični, a tako malo različiti. Pored toga da u struci mogu dobro napredovati i napraviti onaj kružni tok u privredi sve do usluga. Bitno je i da mogu naći posao u svojoj vlastitoj državi. To je bio moj cilj, zato sam ih pustio i pustiću ih bilo gdje gdje će biti koristi za njih.”

Učenici učesnici ovog kampa znaju koliko je bitno upoznavanje druge religije i kulture, upoznavanje sličnosti i razlika i složni su u tome da im je žao što ovakvih prilika još uvijek nema dovoljno, jer bi to značilo da je moguće upoznati drugačije kulture i na ovaj način.