Prvi projekat Udruge za promicanje umjetnosti i kulture MozART pod nazivom Mala škola glazbe je predškolski muzički odgoj koji doprinosi razvoju intelektualnih, društvenih i emocionalnih sposobnosti s ciljem formiranja cjelokupne i svestranije ličnosti djeteta, kvalitetnog glazbenog odgoja i obrazovanja budućih muzičkih profesionalaca kao i odgoja buduće muzičke publike.

Udruga MozART osnovana je u aprilu 2021. godine pod vodstvom profesorica muzičko-pedagoških predmeta u muzičkim školama. Udruga je kao svoj prvi projekat osnovala Malu školu glazbe, predškolski glazbeni odgoj za djecu uzrasta od 4 do 8 godina. Više o samoj udruzi govori Ivana Filipović.

“Udruga Mozart započela je u travnju prošle godine. Ja I moje 2 kolegiceUrzuga Mozart zapoecla uje u travnju prosle godine ja I moje 2 kolegice Marija Polić, Ivane koje inače radimo kao profesorice teorijske nastave glazbenih predmeta u glazbenim školama. Uvidjeli smo potrebu i odlučili pokrenuti Udrugu za promicanje umjetnosti kulture u našem gradu. Iako radimo jednu godinu  možemo se pohvaliti da iza naše prve godine stoje 3 projekta koji su jako lijepo zaživjeli.”

Mala škola glazbe prvi je projekat MOZart-a, na šta su posebno ponosni. Filipović ističe značaj projekta.

“Mala škola glazbe je predškolski glazbeni projekat za djec  uzrasta od 3, 5 pa do 8 godina. Kroz naš rad u glazbenim školama osjetili smo potrebu da djecu uvedemo u svijet glazbe prije formalnog preškolskog obrazovanja. Kroz naš program radimo na razvoju ritma, intonacije i sluha a sve to kroz učenje pjesmica, brojanje a zatim kroz literarni i likovni iskaz.”

Ivana Filipović je za Omladinski program BH Radija1 govorila na koji način funkcioniše Mala škola glazbe. Istakla je i sa kojim se sve izazovima susreće u radu sa najmlađima.

“U posjetu nam dolaze profesori raznih instrumenata i prave male koncerte kako bi se naši polaznici upoznali i odlućili šta će kasnije svirati. Imali smo dosta profesora koji su nam predstavili instrumente poput violin, flaute, klavira, klarineta I gitare a od iduće godine i mi uvodimo instrumentalnu nastavu na nasšoj maloj školi glazbe.  Maleni su najveseliji ali obično je to tako u svim predškolskim ustanovama ali i  kroz godine rada stekli smo samopouzdanje i našli načina da obuzdamo dječicu. Kroz naš program se smjenjuju velike aktivnosti pa djeca I nemaju vremena da budu nemirnii.”

Udruga planira održavanje velikog završnog koncerta polaznika Male škole glazbe u Mostaru 21.6. 2022. godine s početkom u 20 sati. U ovom projektu će učestvovati oko 150 učesnika koji će pokazati usvojena znanja i vještine na tom velikom koncertu za Grad Mostar. Pored polaznika Male škole glazbe nastupiti orkestar i zbor Glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru te Glazbeni vrtić Posušje, što je potvdila i Filipović.

“21.6 koji je ujedno i svjetski dan glazbe ali I prvi dan ljeta organizujemo prvi koncart veliki koncert. S ponosom možemo najaviti koncert Mozart mališani u Parku  zrinjevac na lokaciji gdje je bilo klizalište u zimskom gradu. “

Mladim muzičkim nadama ali i hrabrim mladim ženama koje su pokrenule Mozart želimo puno sreće I uspjeha. Grad Mostar je glad talenata u svakom smislu pa se nadamo da će ovakvi projekti pomoći mostarskim mališanima.