Sportski savez grada Mostara proglasio je najuspješnije učenike, nastavnike i profesore na školskim takmičenjima u ovoj školskoj godini. Za uspjehe su nagrađeni brojni, ali cilj manifestacije je poticati odrastanje mladih kroz sportske aktivnosti.

Sport je jako važan faktoru u odgoju i obrazovanju jednog djeteta. Kroz sport se djeca upoznaju druže, ruše predrasude stiču nova prijateljstva. Karla Lovrić učenica Srednje škole sestara milosrdnica već 13 godina trenira rukomet. Ističe kako je kroz treniranuje imala priliku upoznati mnoge prijatelje.

“Pa nekako sam navikla na pehare i sve te pohvale ali svaki uspjeh školi mi još više znači jer sam sama doprinjela školi. Važno je da se svaka mlada osoba bavi sportom. Tako sam stekla i mnogo prijatelja.”

Školska takmičenja jedan su od motiva da se ljudi bave sportom. Za najboljeg nastavnika Sportski savez Grada Mostara proglasio je Amara Macića  nastavnika u Osnovnoj školi Ivana Gundulića.

“Uključio sam ih odmah od 3 razreda osnove škole tako da ih imam za 4 5 godina da su već sportisti formirani. Za djecu posebno školskog uzrasta a posebno u Mostaru  gdje su 23 osnovne škole važno je da su uključeni, tako se i djeca spajaju preko sportskog saveza”.

Sportski savez organizuje razna takmičenja ali i manifestacije poput ove. Proglašeni su najbolji učenici, nastavnici, profesori a bilo je uključeno preko 8000 učenika. Senad Kevelj predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara ističe zadovoljstvo manifestacijom.

“To je kraj finale što bi se reklo, završica sama što bi se reklo gdje će se najuspješnjim pojedincima klubovima, sekcijama uručit nagrade.”

Tjelesna aktivnost osnovna je čovjekova potreba od njegovog rođenja do starosti. Sport kao organizirana tjelesna aktivnost zahtjeva aktivaciju fizičkih i psiholoških dimenzija čovjeka, a od sporta je neodvojiv i njegov društveni aspekt. Grad Mostar je rasadnik sportskih talenata što je potvrdio I Kevelj.

“Danas imate u NBA 2 rođena Mostarca, ja ne znam da ima manji grad sa više talenata.”

Iako je tehnološki napredak u mnogome olakšao život suvremenom čovjeku, ostala je praznina na mjestu ogromnog potencijala kojeg ljudski organizam ima za tjelesnu aktivnost. Tjelesna neaktivnost se odražava u nastanku mnogih kroničnih nezaraznih bolesti i tako postaje glavni uzrok vodećih javnozdravstvenih problema razvijenog dijela svijeta.