Učenici završnih razreda osnovnih škola uskoro će morati donijeti jednu od najvažnijih odluka: šta upisati i u kojoj školi sticati nova znanja? Pandemija koronavirusa izmijenila je način nastave, pa se ona odvijala online. Škole su se u prethodnom periodu potrudile prezentovati učenicima ono što im nude. Bavili smo se time koji su novi smjerovi na raspolaganju učenicima u Tuzlanskom kantonu.

Svi smo nekada bili na životnim raskrsnicama. Jedna od prvih jeste ona na kraju osnovnog obrazovanja kada biramo koju ćemo srednju školu upisati. Ova odluka uveliko odredi naš životni smjer. Stoga je važno učenicima ponuditi što više smjerova, stava su u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi Tuzla koja će naredne školske godine imati nova zanimanja na raspolaganju zainteresovanim učenicima. Novi smjer je naftnorudarski tehničar za bušotinske fluide, akže za OP BHRT-a Enes Hadžiavdić, direktor JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla:

”To je smjer koji obećava, zbog toga što završetkom škole, otvaraju se mnoge mogućnosti i za zaposlenje i dalje školovanje kao što je naš Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli, za one koji se odluče da idu van ovih granica to bi bio Zagreb, eventualno Leoben u Austriji.”

Učenici se također mogu opredijeliti i za zanimanja tehničar rekultivacije i hortikulture. Također, tu su i zanimanja geološki i rudarski tehničar. S druge strane u stručnim školama prisutni su sljedeći smjerovi: rukovaoc rudarske mehanizacije površinskog kopa, mehaničar rudarskih mašina, rudar i geobušač, kaže Hadžiavdić:

”Imamo ugovor sa Rudnikom Kreka gdje naši učenici idu na praktičnu nastavu i gdje su ostvarili dobar odnos. Mi smo tamo gosti, ali se osjećamo kao domaćini, imamo veliku podršku od njih, imamo veliku podršku od Vlade kantona.”

Rudarska škola, Tuzla

Mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM osigurane su za sve učenike koji upišu deficitarna zanimanja kao što je rukovaoc rudarske mehanizacije površinskog kopa. U ovoj školi planiraju upisati više od 80 učenika. A kada su u pitanju škole za opće obrazovanje, korak naprijed napravila je Gimnazija ”Ismet Mujezinović” koja uvodi smjer informacionih tehnologija. Podsjećamo, prije nekoliko godina ova škola je prva u Tuzlanskom kantonu uvela zdravstveni smjer, a postoje još pedagoški, jezički i opći, objašnjava Amela Zaimović, direktorica Gimnazije:

”Nastojali smo da se prilagodimo, da pratimo potrebe i interesovanja i neke trendove, s tim da Gimnazija ostaje općeobrazovna škola koja s tim usmjerenjima na neki način pruža učenicima više predznanja za neke određene oblasti, recimo medicinskih nauka ili informatičke nauke odnosno korištenje informacionih tehnologija u različitim oblastima”.

Gimnazija ”Ismet Mujezinović” planira upisati više od 150 učenika ove školske godine. Kada je u pitanju dokumentacija za upis ona ostaje ista kao i u ranijim godinama, dok još uvijek nije poznato kada će biti objavljen konkurs za sam upis, pojašnjava Zaimović:

”Potrebna su svjedočanstva osnovne škole i diploma o završetku osnovne škole, odnosno devetogodišnjeg obrazovanja. S tim da će se prema kriterijima bodovati učenici i oni će zauzeti određena mjesta na rang listi za upis u Gimnaziju Ismet Mujezinović.”

Gimnazija ”Ismet Mujezinović”, Tuzla

Zbog pandemije koronavirusa postoji mogućnost da će upis u srednje škole biti organizovan online. No, u narednim danima će biti poznato više informacija, a maturantima preostaje da dobro razmisle jer je pred njima izuzetno važna životna odluka.