Program festivala postao bogatiji za još 13 sjajnih bendova na tri festivalske bine! 

Tradicionalnim konkursom za mlade autorske bendove i rastuće zvijezde muzičke scene, Play @ EXIT, koji organizuju kompanija Visa i EXIT festival birani su talentovani izvođači koji će svojim zvukom i energijom oplemeniti ovogodišnji program na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pobjednici takmičenja, koje je ove godine imalo nezapamćeno interesovanje su lokalni bendovi Lu, Čuvari Stvari, Kruz  Roudi, Inside Out, zatim zagrebački Ki Klop, kao i talijanski Dead Like Juliet. 

Pored pobjednika Play @ EXIT konkursa, EXIT je objavio još niz sjajnih bendova koji će pojačati program ovogodišnjeg izdanja festivala! Zvjezdanoj postavi Exita pridružit će se i ovogodišnji finalisti HEMI muzičkih nagrada Lufthansa, Astrid & The Scandals, i Musspell. Žanrovska tapiserija EXIT festivala postat će još živopisnija uz programski dodatak na još lokacija na Tvrđavi uz Ljubičice, Keni Nije Mrtav, Annathemu i De Limanose!  

U četvrtak, 11. jula, publiku na Visa Fusion bini očekuju pobjednici Play @ EXIT konkursa koje šabačka publika već dobro poznaje po mantričavim tekstovima i smjelim funk elementima! U pitanju je bend Lu, koji će uz „Brzo, brzo“ predstaviti i druge lansirane singlove sa budućeg debi-albuma. Petak je rezervisan za ženski teen sastav Čuvari stvari, koji u žanrovskom mixu post-punk, goth i r’n’r zvuka donosi kritički osvrt na savremeno društvo i priče sa beogradskih ulica, uz najjaču kulminaciju u njihovom hitu “Mrtav grad.  

U subotu, 13. jula, zaokret na Visa Fusionu pravi zagrebački indie rock dvojac Ki Klop, čija će neonska energija i šljokičavi hitovi sa LP prvenca „Otopljeni disko“ povesti publiku u ples do jutra, dok će nedjelju zaokružiti nastup Kruz Roudija – novosadskog trija rastuće popularnosti, poznatog po đuskavim live nastupima, osvježenom gitarskom zvuku, „Anksioznosti“ i drugim hitovima sa debi-albuma „Sve kruži“. 

Nova lica Visa Fusion bine nastupat će uz proslavljene velikane Villagers of Ioannina City, Lakeside X, Marčelo i Bend, Idu Prester i Lollobrigidu, Urban & 4, i mnoge druge. 

Petrovaradinskom tvrđavom odjeknut će i finalisti HEMI muzičkih nagrada 

Poseban dodatak festivalskom programu bit će i nastupi još tri benda nositelja prestižnog HEMI Music Awards priznanja! Na najvećoj bini festivala u petak će nastupiti slovenački sastav Astrid & The Scandals, koji na Tvrđavu donosi jedinstveni power pop zvuk. Na Visa Fusion binu  stižu Lufthansa, psihodelični art-rok bend iz Sjeverne Makedonije i rumunski Musspell – melanholični, mračni dream-pop prožet nordijskim motivima. 

Glavna bina i Explosive Stage infused by Old Spice jače za još imena!  

Nultog dana program Glavne bine, koja će tom prilikom dobiti novo ime – Tesla Universe Stage, upotpunit će i bend Keni Nije Mrtav, finalisti HEMI konkursa iz Srbije. Dinamičan i naelektrisan indie-punk sastav, prepoznatljiv po vještom multižanrovskom tkanju Exitovoj publici donosi neodoljivo dobru  žurku uz singlove „Dijamanti”, „Ajde Da Plešemo”, „Samodisciplina”, i niz drugih!  

Na najvećoj bini nastupit će i Ljubičice, nezaobilazan sastav kada riječ o domaćoj  alternativnoj muzičkoj sceni. Poznati po svojoj jedinstvenoj muzičkoj produkciji koja spaja različite muzičke stilove, uključujući rock, pop, jazz i elektroniku, Ljubičice donose svoju jedinstvenu energiju i prepoznatljive tekstove. Hitovi kao što su „Opet”, „Jedva čekam rat ljudi protiv mašina”, „More”, „Možda je vreme”, i drugi, rasplesat će publiku Exitove najveće bine u petak uvečer.  

Ime koje će dodatno začiniti program Glavne bine jeste bend Annathema koji donosi heavy thrash metal zvuk! Oni su bend čiji prvi taktovi su se pojavili na novosadskoj sceni 1983. godine, i čiji rad je stvorio trash metal scenu u bivšoj Jugoslaviji. Njihova sirova i energija i strast su svojevrsna poslastica za sve ljubitelje lokalne metal scene, a snaga, virtuoznost i inovativnost s kojom pristupaju stvaranju muzike prelazi sve granice konvencionalnog već 40 godina.  

Noći na Explosive Stage infused by Old Spice bini začiniće tvdi rifovi novosadskog HC benda Inside Out, koji su 2022. napravili veliki povratak na scenu albumom „Revolution”, a prošle godine osvojili još širu publiku moćnim singlom „Your Support“. Na Explosive binu stižu i Dead Like Juliet – šestočlani talijanski new-age heavy metal bend, koji karakterišu melodični refreni, ritmični rifovi i jaki grolovi. Program Exitove eksplozivne bine pojačat će i novosadski punk rock bend De Limanos.  

Na Petrovaradinsku tvrđavu stižu još i megazvijezde Tom Morello, Gucci Mane, Black Eyed Peas, Carl Cox, Bonobo, Black Coffee, Maceo Plex, John Newman DJ Hybrid Live, Cavalera, Steve Angelo, Offenbach, Klangunstler, Sara Landry,  Barry Can’t Swim i mnogi drugi, čija će imena uskoro biti poznata – stay tuned! 

Naredno izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom „Probudimo naše supermoći zajedno“, bit će održano od 11. do 14. jula 2024 na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. jul, rezervisan za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini. Četvorodnevne, jednodnevne i ulaznice za Day 0 su dostupne ovdje


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.