U aprilu mjesecu, na čelo Košarkaškog saveza Republike Srpske, izabran je mladi Bijeljinac Aleksandar Đurđević, inače bivši uspješni košarkaš bijeljinskog lokalnog gradskog kluba „Radnik“. Od samog starta, teži da uspješnim košarkaškim klubovima malo po malo obezbijedi bolje uslove za treninge i takmičenja.

Tridesetdvogodišnji Bijeljinac Aleksandar Đurđević, kao dječak, počeo je da trenira košarku, koja mu je, i poslije više od deset godina nakon što je prestao da trenira, ostala u krvi. Danas je u politici, tačnije, na funkciji predsjednika Skupštine Grada Bijeljina, ali ga to nije odvojilo od ovog sporta. Košarkaški klubovi u RS su prepoznali njegovu ljubav prema košarci koja traje godinama i, jednoglasno u aprilu ove godine, izabrali su ga za predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske, vjerujući da je upravo on pravi izbor koji će dati sve od sebe da unaprijedi položaj košarke i košarkaša u RS. Đurđević ne može a da ne istakne ponos koji osjeća zbog uspjeha košarkaša.

“Trenutno imamo klubove koji su članovi KS RS koji su uglavnom Prvaci BiH i koji se takmiče u evropskim takmičenjima, regionalnim ligama. Dakle, učesnici su ABA lige 1, ABA lige 2 u WABA lige. To su klubovi koji su na ponos ne samo KS, nego i čitave Republike. Neću da nabrajam pojedinačno da ne bih nekoga zaboravio, ali nabrojaću samo „IGOKEU“ koja se takmiči u Ligi šampiona, u ABA ligi, „Borac“ koji se takmiči u ABA 2 ligi i „Orlove“, ženski klub, koji su bili prvaci BiH prethodne godine. Svakako da Košarkaški savez ima klubove koji su mu na ponos, a ono što želimo uraditi u narednom periodu je malo više podržati klubove, malo više podržati mlade ljude koji se bave sportom. Svakako će biti nekih proaktivnih mjera od strane Saveza ka klubovima.”

U medijima se nedavno pojavila vijest da je Košarkaški savez oslobodio plaćanja članarine i kotizacije sve ženske klubove u RS. To je već jedan korak koji je malo olakšao borbu ženskoj košarci. Ono što do sada nije bilo poznato u medijima je da je Upravni odbor Košarkaškog saveza RS donio odluku da od plaćanja članarine ove sezone oslobodi i sve muške klubove koji su u sastavi KS RS. Đurđević objašnjava da se Savez finansirao upravo od sredstava koja su prikupljana od članarina i kotizacija, ali da će se potruditi da nađu drugi izvor finansiranja, a da ovu praksu nastave i u narednim takmičarskim sezonama.

“Zahvaljujući Ministarstvu porodice, omladine i sporta i donatorima i sponzorima, uspjeli smo pronaći sredstva da pomognemo ženske klubove, da ih oslobodimo kotizacija i članarina. Kad sam biran za predsjednika KS RS u aprilu ove godine, to je bila jedna od mojih tačaka programa, da ću probati iznaći sredstva da se klubovi oslobode plaćanja kotizacije i članarina. To su bili prvo ženski klubovi, s obzirom na to da se veoma malo sredstava generalno ulaže u ženski sport. Recimo ženski sport, konkretno košarka, kod nas postiže sjajne rezultate, mnogo veće od stvarnih ulaganja i to je prvi korak. To nije toliko značajna podrška da bi im nešto promijenilo, ali će svakako biti od koristi i to će biti samo prvi korak ka ozbiljnom sistemskom bavljenju podrškom svim tim kolektivima. Ono što nije medijski promovisano, Upravni odbor KS RS, donio je odluku i da oslobodi od plaćanja članarina i muške klubove koji funkcionišu u okviru KS RS.”

Nezaobilazna priča, kada su u pitanju košarkaši koji su se ovim sportom bavili i ostvarivali značajne rezultate u vremenu kada još uvijek nije postojalo dovoljno uslova za treniranje, je njihovo viđenje današnjeg stanja košarke, konkretno bijeljinskog kluba. Bijeljinski „Radnik“ posljednjih godina ostvaruje značajne rezultate, a sada se ponovo plasirao u Premijer ligu BiH. Prošlog puta kada su se plasirali, morali su odustati od Premijer lige, jer nisu imali dovoljno finansijskih sredstava da bi se mogli takmičiti. Ovoga puta i Đurđević, a i bijeljinski košarkaši se nadaju da će moći finansijski iznijeti ovo takmičenje.

“Radnik je u prethodnoj godini bio Prvak RS. Kao takav se plasirao u Premijer ligu BiH. Ono što je za pohvalu je da je sačuvao cijelu ekipu od prošle godine. Dakle, takmičiće se, uglavnom, domaći igrači i igrači koji su veoma mladi došli u Bijeljinu i ostali tu da žive. Na tu ekipu je dovedeno tri pojačanja. Mlada ekipa, realno, nije konkurentna ekipama koja ulažu značajna sredstva i koji dovode „ozbiljne“ igrače, ali mislim da je moguća borba za opstanak i opstanak u prvoj sezoni, da će biti dosta dobar rezultat. S druge strane, „Radnik“ ulaže značajna sredstava u mlađe kategorije. Bio je period gdje skoro da i nisu postojale mlađe kategorije, a sada su oformljene sve selekcije, od mlađih pionira, kadeta, juniora, svi se takmiče, svi su konkurentni. Dosta mladih ima koji se bave sportom, koji su sklonjeni sa ulice i to je nešto što vrijedi podržati i više nego što je dosad bilo podržano.”

Đurđević se i kao predsjednik KS RS i kao zaljubljenik u košarku i kao predsjednik Skupštine Grada nada da će Bijeljina uspjeti u budžetu grada pronaći dodatna sredstva kako bi finansijski pomogla „Radnik“ u Premijer ligi BiH, kako bi još jedan klub KS RS uspio da ostvari značajne rezultate na nivou države, pa i šire


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.