Pedesetak članova Asocijacije Srednjoškolaca BiH učestvovalo je u kampu na Boračkom jezeru od 3. do 6. augusta čiji je fokus bio na istraživanju u sklopu inicijative „I kopija vrijedi“. Njome AsuBiH pokušava poboljšati mogućnosti upisa srednjoškolca na fakultete u BiH. Kamp su podržali Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

 „I kopija vrijedi“ inicijativa je Asocijacije Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, u sklopu koje je održan kamp na Boračkom jezeru. Kamp je bio edukativnog karaktera a cilj je povezivanje srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Četvorodnevi program baziran je na edukaciji o mehanizmima ispitivanja uspješnosti inicijativa u lokalnim zajednicama, razvijanju vještina rada na inicijativama, te zagovaranju ideja pred raznim institucijama, objašnjava za OP koordinatorica inicijative i glasnogovornica AsuBiH, Adna Rizvan:

“Trećeg avgusta 2020. godine, bila je prva aktivnost projekta lokalne građanske inicijative ‘I kopija vrijedi.’ Inicijativa je podržana od strane Instituta za razvoj mladih ‘KULT’. Radi se kampu za srednjoškolce, u kojem je bilo 50-ak učesnika, i koji su boravili u izviđačkom centru na Boračkom jezeru. Tu smo okupili mlade iz gotovo 30 zajednica u Bosni i Hercegovini, gdje su se educirati o inicijativi ‘I kopija vrijedi’ a istovremeno pripremali za istraživanje koje slijedi kao ‘follow up’ aktivnost.

Incijativa ‘I kopija vrijedi’ jedna je od dvije inicijative koje provodimo u sklopu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Pokrenuta je 2016.godine. Glavni cilj je da na javnim, državnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Studenti imaju priliku da predaju ovjerene kopije dokumenata, umjesto originalnih dokumenata i samim tim imaju više izbora prilikom izbora fakulteta, gdje su prije bili ograničeni na samo jedan. Trenutno, još čekamo na usvajanje inicijative na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, te na Univerzitetu u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Učesnici kampa imali su 10 edukativnih radionica, koje su vodili naši treneri, a koji su ujedno i alumni članovi Asocijacije. Polaznici su pripremali istraživanje koje će vršiti u svojim lokalnim zajednicama. Upoznali su se sa historijatom, razvojem i postignućima same inicijative ‘I kopija vrijedi’. Također, naučili su kako da zagovaraju u svojim lokalnim zajednicama, kako bismo imali sve potrebne informacije da kreiramo dokumente o uspješnosti inicijative ‘I kopija vrijedi’, sa kojom dalje zagovaramo, prioritetno u Republici Srpskoj.“

Koronavirus ne jenjava, pa i dalje pravi probleme u organizaciji svakog događaja. Ipak, Adna kaže kako su im lokalitet, smanjeni broj učesnika kao i svakodnevne provjere temperatura, dali slobodu da održe kamp, koji je prvobitno bio pomjeren.

„Sama aktivnost je ranije bila malo pomjerena dok se smirila situacija sa koronavirusom. Kako se radi o Boračko jezeru, sve aktivnosti su rađene na otvorenom. Obzirom da može da se okupi 100 ljudi na otvorenom, a na zatvorenom 50, zbog toga smo ograničili taj broj. Imali smo sva potrebna higijenska sredstva, obavezno nošenje maski, dezinfekcija, mjerenje temperature, a i sam izviđački centar „Zenica-Mostar“ na Boračkom jezeru je bio tu i da nam pomogne, zato što su i oni dužni da se kao i mi, pridržavaju svih mjera.“

Osim edukacije i radionica, učesnici su imali i druge aktivnosti u kojima su imali priliku da uživaju. Spavanje u šatorima pod otvorenim nebom, kupanje u jezeru, pjevanje ili adrenalinski park, program su učinili još zabavnijim. Adna nampominje da je povezivanje srednjoškolaca sa raznih prostora BiH izuzetno važno.

„Važno je prije svega da se mladi šriom Bosne i Hercegovine upoznaju i nauče neke nove stvari, u sklopu neformalnog obrazovanja jer je neformalno obrazovanje važno koliko i formalno. Mi već 13 godina nastojimo da ujedinimo i okupimo mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, da im damo potrebno znanje kako bi oni mijenjali stvari u svojim lokalnim zajednicama, ali i kako bismo rješavali probleme koje se tiču mladih u Bosni i Hercegovini.“

Prvu inicijativu “Naša Škola” su uspjeli provesti, usprotivivši se segregaciji učenika u Jajcu. Tadašnje vlasti su ustaljenom praksom, namjeravale napraviti još jednu školu, koja bi bila podijeljena na osnovu nacionalnosti učenika. Na put im je stala ASuBiH, i iako osim samih njih niko nije vjerovao u to, blokirali su izgradnju sramnog podijeljenog objekta, kakvog rijetko gdje u svijetu možete pronaći. Sada se uz smijeh prisjećaju pritisaka i nasrtaja „većih“ da odustanu od inicijative. Prema Adninim riječima, nadaju da će i ovaj put ASuBiH ostvariti zacrtani cilj i da će im inicijativa biti prihvaćena i u Republici Srpskoj.

„Projekat lokalna građanska inicijativa ‘I kopija vrijedi’ je projekat koji ima tri aktivnosti. Prva aktivnost je ova na Boračkom jezeru, poslije toga imamo drugu aktivnost, odnosno istraživanje/ispitivanje stavova u lokalnim zajednicama. Na osnovu dokumenta o samoj uspješnosti inicijative formiranog na osnovu svih tih informacija, zagovaramo u Republici Srpskoj, u Narodnoj skupštini, kako bi se ova inicijativa prihvatila i na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj, te kako bi na taj način svi srednjoškolci u Bosni i Hercegovini imali jednake mogućnosti pri upisu na fakultet.“

Ovo je već peta godina zaredom otkako ASuBiH vodi bitku za jednaka prava i mogućnosti svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Srednjoškolcima bi prihvatanjem inicijative „I kopija vrijedi“, upis na fakultet postao mnogo lakši. Napominjemo, to su mladi ljudi, pokretači svih aktivnosti i inicijativa bolje sutra za Bosnu i Hercegovinu. Ima ih u gotovo svakom gradu ili selu širom BiH. Treba nam više ovakvih priča i mladih ljudi, koji će se povezivati i zajedničkim snagama rješavati probleme, bili oni na sjeveru, istoku, jugu ili zapadu domovine. Zbog njih, ali i zbog svih nas, želimo im da i ovu bitku pobijede i nastave odupiranje svakodnevnom otrovu nacionalizma.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković priključio se ekipi OP-a u martu 2020. godine. Entuzijastični, a ujedno i najmlađi član ekipe, student je Medicinskog fakulteta u Sarajevu Društven, sluša ex-yu muziku, voli pande i kaže kako bi jednog dana volio posjetiti Jamajku