House of warriors. Tako glasi naziv jedinog ženskog kikboks kluba u Sarajevu. Mjesto na kojem se, uvjerili smo se u to, troši mnogo snage, energije i znoja i gdje vlada potpuna disciplina i rad. Dok u jednom dijelu bh. društva vlada mišljenje kako su žene samo nježniji pol, borkinje sa kojima smo razgovarali, ali i njihova trenerica Merima Bašić, razbijaju ovakve stereotipe i pokazuju suprotno.

Pripremio Fuad Vojniković, novinar OP-a.

OP: Sa nama je Merima Bašić, glavna trenerica kluba „House of warriors.“ Trenerice, za početak, možete li ukratko predstaviti vaš klub?

Merima: Naš klub postoji nekih pet godina. Ja sam se prije osnivanja aktivno bavila kikboksom, ali nisam radila sa ženama, nisam educirala djevojke i djevojčice. Nakon što sam adaptirala salu, organizacija u klubu se popela na viši nivo. Sala je opremljena, jako uslovna i mi danas nismo samo klub, mi smo jedna baza svim onima koji žele da nauče kikboks. U našoj „Kući ratnika“ imamo ekipu različite su dobi, djevojčice, djevojke i žene od 5 do 66 godina. Imamo početnu grupu, rekreacijsku grupui naprednu rekreacijsku grupu, imamo školu kikboksa za djecu i mlade, a pored toga imamo i individualne treninge.

OP: Žene su nažalost kako i svim sferama, pa tako i u svijetu borilačkih vještina, nepravedno gurnute u drugi plan Zbog čega je to tako i nedostaje li Bosni i Hercegovini više klubova ovakvog tipa?

Merima: Ja se dugi niz godina aktivno bavim kikboksom i najuspješnija sam bosanskohercegovačka kikbokserka. Donijela sam tri zlata, sa tri svjetska kupa, radila sam za World Kickboxing Network, profesionalnu kikboksing mrežu, za Grand PRE, koji je u samom vrhu kikboksa. Svoju sportsku karijeru ne moram posebno predstavljati. Moja vizija je bila da što veći broj žena uključim u kikboks, ali ne na onaj način da se one bave time profesionalno, već da im ova vještina pomogne u tjelesnoj, ali i mentalnoj izgradnji. Borilačke vještine su popularizirane zadnjih godina, između ostalog zbog toga ženama daju dosta samopouzdanja. Moju ljubav prema kikboksu, kojem sam posvetila život, pretočila sam u ovo što sada radim, u našu „Kuća ratnika“, u koju su dobrodošle sve djevojčice, djevojke i žene.

U klubu House of Warriors, na kratko smo prekinuli vidno naporan trening. Prva pred mikrofon stala je Ulkar Salamova, djevojka koja već 3 godine živi u Sarajevu i dijeli ring sa ostalim djevojaka.

OP: Koliko treniraš kikboks i zašto si odabrala baš kikboks?

Ulkar: Ima nešto više od godine dana kako sam došla ovdje. Treniramo tri puta sedmično, ali nekada uzmem čak i dodatni personalni trening, zato što volim kikboks. Razlog zbog kojeg volim kikboks je strast koju osjećam prema njemu. Prije nego što sam došla ovdje nikada nisam kikboksala. Sada je to moj život.

Amilu Duranović, članicu kluba, smo pitali zašto bi nekoj drugoj djevojci preporučila da trenira ovaj sport.

OP: Šta je to što kikboks izdvaja od ostalih borilačkih disciplina?

Amila: Prvenstveno sam se upisala na kikboks kako bi imala neku fizičku aktivnost i zbog toga što mi je, kao i većini osoba u ovoj pandemiji, nedostajao ljudski kontakt. Preporučila bih svakoj ženi da trenira kikboks ili bilo koju drugu borilačku disciplinu zbog sebe same. To je jako bitno u današnjem svijetu, da jedna žena može da se odbrani, ako dođe do nekog napada. Uz sve to, jako je bitno i dobro za fizičko zdravlje. Recimo, ja imam problema sa leđima i kikboks mi je pomogao da se osjećam bolje i da imam manje bolova.

OP: U našem podneblju se stvara jedan loš stereotip da žena ne treba da trenira bilo kakvu borilačku disciplinu, pa tako ni kikboks, kakav je tvoj stav o tome?

Amila: Ja sam osoba koja ne podilazi stereotipima. Smatram da svako treba da radi ono što voli i što osjeća da je dobra stvar za njih. Tako da, to su samo stereotipi i ne trebamo da obraćamo pažnju na nešto takvo. Bilo kojoj djevojčici, koja se zbog toga dvoumi bih rekla “You go girl, you should do it if you want it!”

Ukoliko želite da se oprobate u ovom sportu i priključite klubu House of Warriors, pozovite na broj 061 888 221 ili posjetite njihovu Instagram stranicu house_of_warriors.