Online intervju pripremio novinar OP BHRT-a Zlatko Karahodžić

Hayam Gačanović, čiji je umjetnički username Hector Gachan, je Sarajlija sa australskom adresom, pjesnik i muzičar koji je u jeku pripreme promocije svog drugog albuma morao da otkaže turneju. Njegove trake konstantno bruje po onlajn indie jazbinama, a ovom prilikom smo stupili u kontakt sa njim da vidimo kako on devera sa pandemijom.

Gdje si se zatekao u trenutku kada su počele prve restriktivne mjere? Koji su bili tvoji prvi planovi koji su pometeni sa uvođenjem mjera zabrane kretanja, okupljanja i karantine?

Prvi plan koji je pometen sa COVID-19 pandemijom bila je organizacija turneje za moj drugi album. Znao sam odmah da od toga zadugo neće biti ništa. Mnogo toga je zaustavljeno ali ne zauvijek!

Koje su neke tvoje dnevne rutine koje si morao promijeniti u doba karantine?

Najiskrenije, nisam osoba koja mnogo vremena provodi vani generalno. Preferiram svoj studio kod kuće, bilo da snimam ili sviram. Međutim nametnute restrikcije tokom lockdown-a jednostavno smetaju a pogotovo kad traju već sedmicama. Meni lično najviše nedostaju duge vožnje van grada, ali vjerujem da će uskoro i tome doći kraj ili će biti mnogo opuštenije.

Pokušavaš li steći neke nove pozitivne navike ili si se baš prepustio? Jesi li nešto novo saznao o sebi u proteklih mjesec-dva dana?

Tokom pandemije i restrikcija u kretanju, postao sam mnogo svjesniji vremena i kako ga na najbolji način koristiti. Sve će ovo proći jednog dana, a vrijeme koje imamo sada neće se vratiti kasnije. Trudim se da sam u toku zbivanjima, ali ne gubim vrijeme ni energiju na mnogo toga što nam mediji konstantno plasiraju.

Da li ćemo se kao društvo ikada vratiti životima koje smo živjeli prije COVID-a i da li će nam se životni ciljevi i ambicije drastično promijeniti kada COVID napokon bude iza nas?

Koliko god strašno i teško izgledala naša realnost – sadašnjost sa Coronom, treba se držati jednostavnih pravila: perite ruke, držite distancu, čuvajte svoje mentalno i fizičko zdravlje. Time ćemo pomoći da se pamdemija zaustaviti. Nije to bas teško. Ovo ce proći, sto posto! Trebamo imati pozitivna uvjerenja i ne dozvoliti da smo previše depresivni ili anksiozni. Jednostavno preživjet ćemo i ovo – treba sačuvati hladnu glavu i iz svega naučiti ponešto o sebi ali i o svijetu u kojem živimo.

Hector Gachan svoju muzičku inspiraciju povlači duboko iz ex-yu muzike, a savršen primjer toga je njegov prepjev/obrada kulte pjesme grupe Merlin “E, otkad mi se nisi javila”.

https://www.youtube.com/watch?v=LjNJcnYVb3U

Ostatak njegovog opusa možete pronaći na idućim stranicama:

https://play.google.com/music/preview/Atqz5a3oez7diytwi2hbapdt4cu?play=1

https://music.youtube.com/channel/UCacgy2xZn_lhuoAlaQtMk3g

https://www.deezer.com/en/artist/12763039/radio?autoplay=true