Sarajevo Film Festival je ove godine više nego ikada bio ispunjen feminističkim motivima. Za razgovore o temi po izboru bilo je moguće u okviru programa CineLink. U nastavku teksta možete pročitati o ženama u filmskoj industriji i  novouvedenoj redovnoj nagradi za namicanje rodne ravnopravnosti i dobitnicama Srca Sarajeva. Takođe, možete pročitati šta dobitnica ove nagrade, Norika Sefa, misli o svemu i koliko je to važno za položaj žena.  Prepremila koleginica Jovana Sando. 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival više nego ikada obilovao je feminističkim temama. Program je obogaćen filmovima koji su režirale žene, kao i obiljem filmova koji se bave adresiranjem patrijarhata u svim programskim jedinicama. Realizovan je i niz događaja sa ciljem produbljenja i podsticanja javne diskusije o temama poput toksične muškosti, trauma, patrijarhalnih običaja i ženskih iskustava.

Jedan događaj se posebno istaknuo, CineLink razgovor ,,What do women want: quotas and reality / Šta žene žele: stope uključenosti i realnost”, na kome su uz moderatorku Amru Bakšić Čamo, učesnice Aida Begić, Alamat Kusijanović, Agustina Chiarino i Bianca Oana, iznijele svoje stavove o ovoj temi. Iznoseći svoja različita iskustva u filmskoj industriji, složile su se kako odrastajući u patrijarhalnim sredinama, žene postaju one koje obavljaju većinu zadataka i nose teret razmišljanja da žene mogu sve – što je nerijetko istina. Istakle su šovinizam koji je prisutan u poslovnom okruženju, što često donosi i sujetu muškarca sa sobom, pri čemu se žena posmatra kao da ne može ili ne zna adekvatno realizovati poslovne izazove.

Pored uspješnih mladih žena poput Asje Krsmanović, selektorke programa Studentskog filma, koja je jedna od žena koje su pokrenule popularnu inicijativu protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja ,, Nisam tražila”, crvenim tepihom ove godine dominirale su rediteljke, direktorke fotografije, scenaristkinje, dramaturginje, producentkinje, glumice, prezentirajući Sarajevu svoje filmske i aktivističke uspjehe.

Upravo su one režirale filmove koji su privukli posebnu pažnju na festivalu, poput ,,Things worth weeping for / Stvari za kojima je vrijedno plakati”, ,,Women do cry/ Žene plaču”, ,,Celts/Kelti” ili ,,The Hill where Lionesses Roar/ Brdo na kome riču lavice” film dvadesetogodišnje Luane Bajrami s Kosova, najmlađe rediteljke koja je prikazala svoj film u okviru Takmičarskog programa, a njene vršnjakinje i glumice u tom filmu Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani odnijele su ovogodišnju nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

Sarajevo Film Festival ciljano promoviše ravnopravnost u evropskoj filmskoj industriji, veću vidljivost i ravnopravnost žena u filmskoj industriji. Ove godine uvedena je i nova redovna nagrada — Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti, koja se dodijeljuje rediteljki debitantskog ostvarenja.

Dobitnica ovogodišnje nagrade je Norika Sefa, mlada režiserka s Kosova, za svoje ostvarenje ”Looking for Venera / Tražeći Veneru”.

U razgovoru za Omladinski program BHR1 naglašava: „Ova nagrada je nova nada, nije nastala bez razloga. Žene bi trebale biti vidljive i u drugim poljima, one se suočavaju sa svime na drugačiji način, i mislim da je ovo od velikog značaja. Vidim pomake, mali su koraci, ali su pomaci prisutni i vidljivi”.

„Konflikt u patrijarhatu postoji, lako je kriviti patrijarhat i zaključati problem, ali žene se sve više aktiviraju i pronalaze svoj put. Aktiviraju se kroz npr. umjetnost, mislim da je film najbolji način da se žena pokaže i izrazi svoju slobodu, i na taj način pronađe svoj put, kroz umjetnost”, rekla je o temi važnosti feminističke borbe za mijenjanje patrijarhalne kulture.

 U susret sljedećem izdanju festivala, ovakvim inicijativama Sarajevo Film Festival snažno poručuje da u društvu u kojem žene nose snagu mira treba aktivno stvarati više prostora za njih.