Slavni britanski magazin NME nominirao je EXIT, višestrukog evropskog festivalskog prvaka, za najbolji festival na svijetu! Ovom nominacijom za prestižne NME nagrade, EXIT se našao među trenutno najznačajnim svjetskim imenima muzičke industrije, kao što su Lana Del Rey, Billie Eilish, The Weeknd, Måneskin, BTS, Lil Nas X, Taylor Swift, Liam Gallagher i mnogi drugi.

Britanski magazin NME (New Musical Express) jedan je od najuglednijih svjetskih medija, s tradicijom dugom čak 70 godina, tokom kojih je pokrivao teme iz polja muzike, filma i kulture. NME nagrade uspostavljene su godinu dana nakon osnivanja magazina, a kroz historiju samo neka od nagrađivanijih imena su Elvis Presley, David Bowie, John Peel, Cliff Richard, Paul Weller, Arctic Monkeys, Muse, Morrissey, Oasis, The Beatles, The Jam,  Blur i mnogi drugi.

Svečana dodjela ovogodišnjih BandLab NME nagrada bit će održana 2. marta u dvorani O2 Academy Brixton u Londonu. Na 69. dodjeli bit će odabrani najbolji iz polja muzike, filma, TV-a i gaminga Čast da bude među kandidatima za NME nagrade,Exitu je stigla nakon najizazovnijeg razdoblja u muzičkoj industriji, u kojoj je bio prvi veliki festival na planeti koji se održao od početka pandemije. U kategoriji Najbolji festival na svijetu, NME je napravio izbor od 10 manifestacija, među kojima su, osim Exita, Reading & Leeds, Fuji Rock, Wireless i drugi.

Podsjećamo, EXIT je dva puta proglašen za najbolji evropski festival u sklopu Evropskih festivalskih nagrada, kao i za najbolji evropski festival van Velike Britanije, koje dodjeljuju Britanske festivalske nagrade. Brojni ugledni svjetski mediji, kao što su The Guardian, New York Times, CNN, BBC, svrstavali su EXIT u najbolje manifestacije na svijetu. Prvi potvrđeni headlieri 21. izdanja EXIT festivala, koje će biti održano od 7. do 10.  jula 2022. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi su kralj alternativnog rocka Nick Cave i njegovi The Bad Seeds, jedan od najoriginalnijih i najutjecajnijih bendova na svijetu, te miljenik domaće publike Boris Brejcha, dok se još imena očekuje jako brzo.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.