Evropski dan jezika, obilježava se 25. septembra a NUB RS ima cilj da kod publike svih uzrasta probudi interesovanje za učenje jezika. Ove godine program sadrži dva konkursa za učenike osnovnih škola iz Banjaluke, radionicu za profesore stranih jezika pod nazivom “Socijalne i radne forme virtuelne i nastave u učionici” kako kaže, Ljubica Milekić, viši bibliotekar u NUB RS.

“Literarni konkurs pod nazivom “Pričajmo istim jezikom” namijenjen je osnovcima od 4. do 9. razreda, konkurs je u toku i likovni konkurs namijenjen osnovcima od 1. do 9. razreda koji podrazumijeva crtanje/slikanje simbola Evropskih gradova. Konkurs traje a radove mogu donijeti u biblioteku ili poslati poštom. Nagrađeni učenici će dobiti kurseve jezika i poklon pakete od naših stalnih saradnika a to su Francuski institut u BiH, Ruski kulturni centar, Glossa centar za njemački jezik, Dijalog centar za strane jezike i Aiba lingvistički centar nagradiće učesnike naših konkursa a i biblioteka će nagraditi članarinama i poklon paketima.”

Ovogodišnji Sajam jezika zakazan je za 10 časova u NUB RS kada će učesnici promovisati programe svog rada, ponudu kurseva i kulturne aktivnosti. Da se kroz igru najlakše uči, uvjeriće se svi koji uzmu učešće u igri memorije “Evropske države i simboli”.

“Sajam jezika je tradicionalna manifestacija, od 2008. biblioteka obilježava Evropski dan jezika. Škole i institut će izložiti svoje programe rada i svako od publike i prolaznika moći će da izabere za sebe kurs. U bibilioteci na našem podzemnom odijeljenju imaćemo jednu igru “Upoznavanje riječi stranih jezika”, također, ispred biblioteke široj publici biće omogućena igra memorije prepoznavanja simbola Evrope u intervalu od 10 do 13 časova.  Ove godine, pored predavača stranih jezika, pedagoške službe osnovnih i srednjih škola su se pridružile, odnosno, prijavile za praćenje virtuelne radionice koju organizuje Glossa centar za njemački jezik, koja će istraživati, objašnjavati socijalne i radne forme nastave u učionici i online.”

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske trinaestu godinu zaredom obilježava Evropski dan jezika pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.