Zvuci Duvačkog orkestra već tradicionalno pozdravljaju Zeničane i Zeničanke Prvomajskom budnicom, koja prolazi kroz sve dijelove grada. Pored Prvomajske budnice, članovi Duvačkog orkestra uljepšavaju mnoge manifestacije, proslave i akcije. Međutim o historiji ovog duvačkog orkestra veliki broj Zeničana i Zeničanki malo i površno zna.

Da bi se bolje upoznali sa historijatom i djelovanjem Duvačkog orkestra Zenica, zaputili smo se u željezarsko atomsko sklonište, gdje ovaj orkestar radi probe. Dolaskom austrougarske vlasti u BiH, i u Zenicu je stiglo mnogo toga novoga što je izmjenilo ustaljenu kolotečinu života ondašnje kasabe na lijevoj obali Bosne. Prvo industrijsko preduzeće bio je Rudnik mrkog uglja. Zbog njega je tadašnja vlast naselila u Zenici i brojne porodice majstora, zanatlija, inžinjera i stručnjaka iz Češke, Slovenije i drugih područja austrougarsko carstva. Među njima bilo je i onih koji su se u slobodno vrijeme bavili muzikom, i svirali na do tada žiteljima Zenice nepoznatim instrumentima. O historijatu orkestra razgovarali smo sa Nedimom Telalovićem, dirigentom orkestra.

Prvomajska budnica

„Duvački orkestar osnovan je 1926. godine kao „Duvačka limena glazba“, nakon Drugog svjetskog rada se zvao „Gradski duvački orkestar“, a od ove godine se zove „Duvački orkestar Zenica“. Vrhunac je doživio sedamdesetih godina, kada je ovaj orkestar bio jedan od boljih u Jugoslaviji“

Broj članova, kao i naziv orkestra, se od osnivanja 1926. godine do danas mijenjao, a na brojnost su uticali društveni, politički i historijski tokovi. Orkestar trenutno ima 25 članova. Zanimljivo je da je se Duvački orketar Zenica u posljednje vrijeme odmakao od ustaljenog repertoara koji je karakterističan za duvačke orkestre. Pored neizostavnih valcera, ovaj orkestar se fokusirao na fank, pop, rok, pa čak i metal muziku.

„Posljednjih godina orkestar je imao evropske turneje, od karnevala u Nici do drugih francuskih gradova. Članovi su raspoređeni na instrumentima: flauta, klarinet, alt saksofon, trube, tenori, bas i ritam sekcija“

Humanitarni koncert za Medihu Draganović

Dino Bešić koji svira tenor saksofon orkestru se priklJučio prije šest mjeseci, prostor za probe opisuje kao drugu kuću. Većina članova i članica orkestra su obrazovani muzičari i muzičarke. Posljednji javni nastup ovog orkestra desio se na zeničkom trgu, riječ je o humanitarnoj akciji, gdje je orkestar sjajnom svirkom privukao pažnju građana i skupio novac za svoju kolegicu Medihu.

„Nakon posla dođem ovdje da se družim i sviram sa članovima orkestra, a često nam dolaze u goste i drugi muzičari. Nedavno smo izašli na ulicu da sviramo humanitarni koncert, koji je prošao jako dobro. Nakon toga se javila ideja da pravimo koncert u HKD-u. Mislim da će naš koncert biti jedan od ljepših dešavanja koje je Zenica imala u zdanjih deset godina.“

Zeničani i Zeničanke u muzici Duvačkog orkestra Zenica moći će uživati 21.02.2020. godine, kada će orkestar nastupiti u zeničkom HKD-u.