Lokalni tim Brčko Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, prije dvije sedmice započeo je projekat “Svi naši teen-dani upornošću obojani”.

Ovaj projekat ima za cilj rekonstrukciju i (pre)uređenje sve četiri srednje škole u Brčko distriktu. Naš projekat je finansiran iz Fonda socijalnog dana 2018. godine. Socijalni dan je dan kad srednjoškolci mijenjaju svoje klupe za radna mjesta. Taj dan rade puno radno vrijeme i za svoj rad dobivaju dnevnicu, ali ona ne ide njima, nego ide u Fond socijalnog dana za dalje projekte ASUBiH-a. Nakon toga se otvora poziv na koji se mogu prijaviti projekti pa koji prođu budu finansirani kao što je ovaj naš,

objašnjava Irma Rešidović, koordinatorica lokalnog tima ASuBiH-a iz Brčkog.

Maida Hacković je volonterka lokalnog tima. Maida kaže da su radovi na rekonstrukciji već počeli:

Do sada smo okrečili jednu učionicu u Tehničkoj školi koja će sada služiti za vannastavne aktivnosti, za sekcije i slično. Također, stupili smo u kontakt i ostvarili suradnju sa vijećima u Tehničkoj, Medicinskoj, Ekonomskoj školi te u Gimnaziji.

Učenice i učenici su okrečili jednu učionicu i u Medicinskoj školi.

Radna atmosfera je bila na nivou i svima nam je zanimljivo raditi, sretni smo zbog timskog duha koji vlada dok svi radimo zajedno. Već sljedeće sedmice ćemo uređivati unutrašnje dvorište u Gimnaziji i urediti još jednu učionicu u toj školi,

kaže Maida.

Irma ističe da za sada na uređenju rade isključivo članovi lokalnog tima ove asocijacije i članovi vijeća učenika pojedinih škola, ali da se i ostali učenici mogu priključiti akciji.
Jedna od narednih aktivnosti koje će Asocijacija srednjoškolaca realizirati je kamp naziva “Kroz oči srednjoškolaca” koji će se baviti problemom rodno zasnovanog nasilja.
Članice i članovi tima iz Brčkog sadržajno i korisno provode raspust, a nema razloga da i drugi ne postupe tako.