Novo vrijeme, novi izazovi za učenike, nastavnike, ali i roditelje. Budući prvačići uzbuđeni su zbog polaska u školu, a čini se kako su još više uzbuđeni njihovi roditelji. Kako im prvi dan škole ne bi bio nepoznat, Osnovna škola Tušanj Tuzla za buduće prvačiće upriličila je Dan otvorenih vrata.

Novo poglavlje života, prvi zagrljaji budućih školskih drugara i mnoštvo znanja. Sve to čeka prvačiće koji će od septembra sjesti u školske klupe. Jedna od njih je i Uma Glinac. Raduje se kaže, školskim danima.

Učit ću na matematici brojeve, učit ću engleski. Znam da ću se družiti sa drugarima jer oni su veoma dobri”.

Ista očekivanja ima i Umina vršnjakinja Adela Hodžić. Njih dvije će dijeliti istu učionicu, pribor za crtanje i domaće zadatke. Ni dobre ocjene, kaže Adela neće izostati.

Puno mi je drago što će sa mnom drugarica biti u razredu. Imat ću sve petice i učit ću sve što bude trebalo. Mislim da ću upoznati još puno drugara i drugarica”.

Uzbuđena su djeca, ali uzbuđenje nisu krili ni roditelji. Za Senku Glinac, Uminu majku, ovo je novi period života u koji će kako kaže, spremno zakoračiti.

Radujemo se svakako novom periodu, ona je uzbuđena ja kao majka uzbuđena i mijenjala sam se za smjenu da dođem. Drago nam je da smo tu da se družimo. Puno smo je pripremali, pričali o tome kako je ovdje, ona se raduje. Nada se svemu lijepom, igri, učenju”.

S druge strane tu su i roditelji koji su kroz ovaj period već prolazili. Pored sreće imali su i malu dozu straha, ističe Samir Hodžić, Adelin otac.

Dobar je osjećaj, uzbuđenje je tu. Obzirom da imam još jednu djevojčicu koja završava četvrti razred, ovo je drugi put da doživljavam i svaki put je posebno”.

Pored Ume i Adele još 120 prvačića pohađat će nastavu u Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli. Za sve njih organizovan je Dan otvorenih vrata kako bi se lakše prilagodili i upoznali sa školom u kojoj će provesti narednih devet godina kazala je Mirela Žunić, učiteljica III razreda u O.Š. “Tušanj”.

Uopšte nisu bojažljivi. Pitala sam se da li će htjeti ući bez roditelja. Međutim pokazalo se da su djeca spremna za školu što mi je jako drago. Djeca djeci veliku ljubav pruže odmah, to se vidi”.

Pjesmom i osmijesima, dobrodošlicu budućim prvačićima poželjeli su đaci koji su na njihovom mjestu bili nedavno, učenici drugog razreda.