Aktiv mladih, Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina Dnevnom centru za djecu u riziku uručio je sto i klupe za mališane koje su im bile neophodne, a finansijska sredstva za to su prikupili u januaru ove godine kada su i organizovali “Humanitarnu čajanku”.

Nekoliko godina unazad, omladinci volonteri bijeljinskog Crvenog krsta su možda i najaktivniji kada su u pitanju aktivnosti za bolji život sugrađana. Pomoć im je širokog spektra – od fizičke pomoći, humanih paketa, darivanja krvi, skupljanja finansija za ugrožene i slično. Iako je godina tek na početku, to ih ne spečava da budu već izuzetno aktivni i pomažu kako najmlađima, tako starijima. Posljednja aktivnost u nizu, kako kaže Luka Milošević, predsjednik Aktiva mladih je pomoć koju su pružili Dnevnom centru za djecu u riziku.

Naša saradnja je zapravo počela u mjesecu decembru kada smo prvi put čuli za Dnevni centar preko akcije „Jedan slatkiš, jedno dijete“ i kada smo došli da im doniramo slatkiše. Osjećali smo se lijepo, družili smo se sa njima i odlučili smo da im posvetimo malo više pažnje. Ovo je jedna od naših početnih saradnji i biće ih još.  Kada smo završili “Humanitarnu čajanku”, vidjeli smo sa koliko novca raspolažemo, nismo htjeli da dajemo novčana sredstva, nego smo u razgovoru sa njima došli do informacije šta im je potrebno, a to je bio sto i klupe koje smo donirali.

Nevena Jovanović, rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku, izrazila je zahvalnost omladini Crvenog krsta Bijeljina na donaciji i što skreću pažnju na potrebe za djecu koja borave u Centru. Ova saradnja nije nova, ali je nova i efikasna i produktivna saradnja sa mladima bijeljinskog Crvenog krsta.

Mi duži niz godina kao ustanova sarađujemo sa Crvenim krstom, već 12 do 13 godina unazad. Tu su bili paketi prehrambenih proizvoda za naše korisnike, porodice u stanju socijalne potrebe… Saradnju sa mladima Crvenog krsta smo ostvarili u decembru. Donijeli su paketiće za naše mališane, što je veoma obradovalo naše korisnike. Tada su se predstavnici Crvenog krsta družili sa našom djecom uz kreativne aktivnosti. Ubrzo nakon toga dobili smo poziv od njih, organizovali su “Humanitarnu čajanku” i sva prikupljena sredstva su usmjerili ka našem Dnevnom centru i našoj djecu. Razgovarali smo šta bi bilo najpotrebnije našoj djeci. Razmišljali smo o didaktici, ali smo se na kraju odlučili za baštenski sto i dvije klupe. To će im značiti, jer naša djeca mnogo vole rad na otvorenom, mogu da uče. Kada dođe ljepše vrijeme mogu da rade mnoge kreativne aktivnosti, da se druže i zato veliko hvala Crvenom krstu.

Nevena je najavila da planiraju da nastave saradnju sa ovom omladinom, a prvenstveno čim bude malo ljepše vrijeme i kada budu mogli da se druže sa njihovim korisnicima u njihovom dvorištu. Nažalost, broj korisnika ovog Dnevnog centra je sve veći i zato im je potrebna sve veća pomoć njihovih sugrađana.

Svaka pomoć ovoj djeci je veoma značajna, nečije malo, zaista nekome znači mnogo. To najbolje znamo mi koji svakodnevno provodimo vrijeme sa djecom koja su u stanju socijalne potrebe. Najviše koristimo didaktički materijal za kreativne aktivnosti, kao i školski pribor koji je veoma važan. Nerijetko dođu djeca i traže materijal koji roditelji nisu u mogućnosti da im priušte i kupe, pa im mi pošaljemo sveske, pernice, blokove… to je nešto svakodnevno što im zaista treba za školu. Znači, najviše didaktika, ali i hrana. Ovdje imaju užine. Od aprila ili maja imaće tople obroke što je veoma važno za njih. Većina odavdje u školu ide bez novca za užine, tako da dođu bez doručka, odu bez novca za užinu od nas, tako da cijeli dan budu bez hrane.

Ovi mališani su još jedan primjer koliko nečije malo zaista znači mnogo, a mladi Crvenog krsta da omladina zaista želi da radi i pomogne svima kojima njihova pomoć može da treba.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.