Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” u partnerstvu sa Vijećem mladih Grada Mostara obilježilo je Dan mladih. Obilježavanje je održano u sklopu projekta pod nazivom “Misli, uči, odluči i poruči”.

Projekat “Misli, uči, odluči i poruči” ima za cilj doprinijeti pozitivnom razvoju mladih sa područja Grada Mostara. Projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2_ ReLOaD2, koji finansira EU a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Više o događaju za OP govori Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara i jedan od panelista.

”U suštini dan je zamišljen da su u gradskoj Vijećnici obilježi taj dan kroz panel diskusiju sa učesnicima: Marko Pavlović – Vijeće učenika srednjih škola, Zaim Mehić – Vijeće mladih Grada Mostara i Centar za psihološku pdoršku Sensus – Mellisa Memić, a svi su i članovi Skupštine VMGM. Govorilo se o problemima mladih koji su prisutni u Mostaru. Uglavnom se govorilo kako su mladi pasivni što i jeste. Imali smo prezentaciju o statističkim podacima o mladim Mostara: zaposlenje, broj mladih, obrazvanje a podaci o zdravstvu će biti u narednom periodu. Pridružila nam se grupa Italijana koji su pratili i na kraju se uključili i ispričali svoje iskustvo. Mi u VMGM smatramo da je obilježavanje Dana mladih važno jer svaki put se možemo podsjetiti koliko je omladinsko organizovanje doprinijelo mladima.“

Udruženje “Dignitet” je usmjereni prema zaštiti ljudski prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanje porodice. Bili su suorganizatori obilježavanja Dana mladih. Njihov član Ivo Čarapina bio je moderator panela.

„U Gradu Mostaru drugi put zaredom obilježavamo ovaj dan. Prošle godine smo imali mali događaj za par ljudi a ove godine smo odlučili dići sve na veću razinu. VMGM u partnerstvu sa organizacijom za razvoj Dignitet kroz projekat UNDP i finansijsku podršku EU provodi projekat ”Misli, uči, nauči i poruči.” Dio tog projekta koji traje 10 mjeseci krenuo je sa obilježavanjem Dana mladih u Gradskoj vijećnici. Kroz cijeli panel predstavljeno je troje mladih aktivnih vrijednih ljudi, mladih koji žele ostati u BiH. Oni imaju od 19 do 22 godine. Još su studenti, npr Marko je tek maturirao, a žele ostati u BiH, žele da Mostar ostane njihov grad i da u budućnosti bude što bolje i za sve mlade koje gube perspektivu i razmišljaju o odlasku.“

Kroz projekat, mladi Grada Mostara i okolnih područja će biti uključeni u interaktivne, inovativne, edukativne radionice koje će biti pripremljene kroz dva edukativna modula. Moduli će obrađivati različite tematske cjeline poput: obrazovanja, zdravog života, znana o ljduskom tijelu, volontiranju, pisanju CV, osnaživanju za prvi intervju te javni nastup. Ukupno 30 mladih će proći kroz edukacije.