Svemirko, Marko Bošnjak, Ida Prester i Macha Ravel nastupitće na četvrtom izdanju festivala Kvirhana. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Festival Kvirhana ove godine fokus stavlja na slobodu te se kao i dosad trudi biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ osobe i njihove prijatelje. Bogat program festivala uključuje između ostalog i predstavu, izložbu, koncerte, filmove, razgovore i drag show.

‘’Slogan Bujrum slobode! smiještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima, zato pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine,’’ – kazali su organizatori festivala iz Sarajevskog otvorenog centra.

Festival će bitiotvoren u SARTR-u u 19.30h predstavom ‘’Naš sin’’ Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije, koja je na regionalnim gostovanjima već postigla zapažen uspjeh. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija.

Dnevni program drugog dana festivala počinje od 14 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a rezervisan je za druženje i upoznavanje kroz Mingling session, nakon čega će se održati projekcije dva domaća kratkometražna filma. Kratki film “Jan” autora KenanaMusića i Mirze Čustovića je prvi kratki film i kada iz regije dostupan na HBO Max platformi,  a govori o prijateljstvu i ljubavi, traganju za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem. Film ‘’Sutra ćemo kupiti ribice’’autorice Sare Ristić prati tinejdžericu Asju koja nakon 5 godina sreće svoju stariju sestru Aminu koju nije vidjela otkad je Amina izbačena iz kuće.

Nakon projekcije filmova, održaće se razgovor o kvir (LGBTI+) vizuelnom stvaralaštvu u kojem će učestvovati autori i autorice filmova, glavni glumac iz filma Jan, Maksim Jovanović, kao i fotografkinja Monika Andrić. Njena izložba fotografija ‘’Razlike od kojih smo satkani – uvid u LGBTIQ+ živote’’otvoritće se na istojlokaciji u 19 sati. Izložba intimnih portreta i dokumentarnih fotografija istražuje svakodnevne životne situacije LGBTQ+ osoba i način na koji se njihove razlike integrišu u šire društvo.

Muzički program drugog dana festivala održaće se u kultnom Kinu Bosna, a otvoriće ga drag show četiri drag umjetnice iz BiH. Nakon toga nastupiće mladi sarajevski duo Bluzze, a onda i Marko Bošnjak, ‘’slavuj’’ iz Prozor-Rame, koji je publiku osvojio još kao dječak kada je pobijedio na ‘’Pinkovim zvezdicama’’, a zatim i nastupom na hrvatskoj Dori. Koncert će održati i poznata hrvatska muzičarka i voditeljica Ida Prester i pop bend Lollobrigida, a noć ćezatvoriti electro duo iz Hrvatske Cura i Dečko, dinamična eksplozija emocija i plesa koja puni klupske prostore i razbija stereotipe.

U subotu, posljednji dan festivala, na istoj lokaciji Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, održaće se radionica kvir FANZINE: Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje kvirfanzina.

Ostatak dnevnog programa fokusiran je na Queer Talks, razgovore o različitim temama važnim za feminizam i LGBTIQ aktivizam i umjetnost.

Festival će zatvoriti muzički program koji započinje od 21.30h u Kinu Bosna nastupom alternativnog/post rock indie sastava iz Splita Fostera. Nakon toga će nastupiti Oli pop (Olivera Popović) kantautorka alternativne pop muzike iz Srbije, a onda i trap-rap muzičarka iz BiH Macha Ravel, ranije poznata i kao Muha, koja je svoj prvi uživo nastup imala upravo na festivalu Kvirhana 2021. godine. Objavom prvog synth-pop singla “Traume”, potvrdila je svoju zasluženu poziciju na balkanskoj alternativnoj pop sceni. Najveća zvijezda festivala je zasigurno alternativni pop projekt Svemirko koji se na prostoru bivše Jugoslavije proslavio albumom Vanilija. Do kraja noći prisutne će zabaviti DJ Sonja Sajzor, jedna od najznačajnijih trans aktivistkinja u regiji.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.