Zenička grupa BruhUuhu objavila je novu pjesmu naziva Plastic People, za koju je snimljen i video spot. Pjesma je producirana u studiYu Active, a video je kreirala banjalučka umjetnica Tajana Dedić Starović, koja radi pod imenom Artist At Camera. Pjesma i spot progovaraju o savremenom svijetu, koji je sve više plastičan i izopačen, a plastični ljudi nam svjedoče o surovosti takvog svijeta. O novoj pjesmi i spotu razgovarali smo sa frontmenom benda Ernadom Bihorcem.

Razgovarao novinar OP BHRT-a Imran Maglajlić

Bruhuuhu je nastao 2018. godine kao rezultat dugogodišnje komunikacije i zajedničkog muziciranja njegovih članova. Shodno uticajima različitih žanrova muzike, koje članovi grupe konzurmiraju, izričaj Bruhauuhu uveliko ima doticaja sa rokom, industrijalom, elektronikom i drugim srodnim žanrovima. BruhUuhu je još jedan od bendova koje je teško tačno i precizno žanrovski odrediti, što i nije rijedak slučaj u današnjem svijetu muzike, kaže Ernad Bihorac, frontmen benda.

Bend je nastao 2018. godine sa objavljivanjem našeg singla Trust, tada je ozvaničen naš rad. Proces zajedničkog stvaranja i sviranja je postojao i ranije, ali kraj 2018. smatramo kao naš početak djelovanja. Pjesme su društveno osviještene i bave se savremenim izazovima i problemima čovječanstva. Zadnja pjesma Plastic people se bavi klimatskim promjenama i promjenama u samom čovjeku, kao i plastičnim emocijama čovjeka.

Spot za pjesmu Plastic people je sinteza između muzike iz radionice BruhUuhu, umjetnice Tajane Dedić Starović i članova Radiya Active Zenica. Lokacije na kojima BruhUuhu često snima spotove su napuštene željezarske hale, kao i objekti koji su nekada bili radnički.

Spot je radila banjalučka umjetnica Tajana Dedić Starović, poznatija kao Artist At Camera. Nju smo angažovali iz razloga što smo prepoznali njen rad, ono što radi nam se učinilo zanimljivim i smatrali smo da bi ona mogla donijeti nešto novo našem bendu. Prezadovoljni smo njenim spotom. Šminku je radila umjetnica Katherine Lee, a naši saradnici sa Radiya Active, Dženan Pjanić , Berina Lušija, Asmir Mahalbašići Kenan Beganović su glumili u spotu.

Veza između identitetske slike nekadašnjeg industrijskog grada i uradaka benda BruhUuhu je jaka. Ernad Bihorac to objašnjava kao sasvim prirodu vezu jer je nekadašnja industrija, kao i njen kulturološki okvir je dio njih.

Mi smo odrasli u Zenici. Većina benda je odrasla pored Željezare koja nas čitav život podsjeća na zvuk koji ona proizvodi, a prati nas i njena slika. Ona je neiscrpna inspiracija. Ovaj put smo se odlučili da spot snimamo u zatvorenom bazenu, koji je zatvoren i zato što ne radi već nekoliko godina. Spotovi imaju svoju simboliku, a i naša muzika ima industrijski prizvuk.


Bend BruhUuhu, pored Ernada Bihorca čine: Solo Semir, Duško Kostić, Nermin Bihorac i Boris Marković. Ovi momci nastavljaju stvarati nove pjesme, a naš sagovornik ističe da će bosanskohercegovačka publika imati priliku prisustvovati njihovim svirkama u zimskom periodu, ako to epidemiološke mjere budu dozvoljavale.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.