Multikulturalnost, kakvu živimo u BiH, postala je uobičajena fraza koju koristimo kao kliše. No, u ovoj školskoj ustanovi, cjelokupni plan i program je zapravo zasnovan na građenju mostova između kultura i ljudi, odnosno učenika koji dolaze iz cijelog svijeta. Svojim dolaskom na Koledž ujedinjenog svijeta u (UWC), sa sobom nose svoju kulturu i tradiciju, školujući se u potpuno drugom kulturuloškom ambijentu.

Pripremio novinar OP BHRT-a Matija Krivošić

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru osnovan je 2006. godine. Dio jednog globalnog obrazovnog pokreta nastalog u SAD-u, a trenutno postoji osamnaeast ovakvih obrazovnih institucija širom svijeta, kaže Adla Velagić Ćurić, PR Koledža ujedinjenog svijeta.

Koledž u Mostaru je jedini ovakve vrste na Balkanu i ima vrlo specifičnu misiju i može se reći da se razlikuje od ostalih Koledža. Smatra se i najznačajnijim u sklopu ovoga pokreta. Koledži širom svijeta imaju osnovnu misiju da od obrazovanja stvaraju snagu za mir i postizanje sigurnije budućnosti. Koledž u Mostaru ima i svoju specifičnu misiju kojom doprinosi i razvoju postkonfliktnog društva.

Nastavni plan i program međunarodne mature je program koji pohađaju učenici Koledža ujedinjenog svijeta u trajanju od dvije godine, a zasniva se na kritičkom razmišljanju, govori Adla.

Tu je i Teorija znanja, kolegij koji je razvijen da ohrabri učenike na razmatranju o prirodi znanja, o kritičkom razmišljanju, različitih puteva kojih je vode do spoznaje, o različitim vrstama znanja, bilo da se radi o naučnom, umjetničkom, matematičkom ili historijskom. Poseban dio ovog programa jeste takozvani KAS, odnosno vannastavne aktivnost – kreativnost, aktivnost, društveni odnosno socijalni rad koji od učenika zahtijeva aktivno učenje kroz sticanje iskustava u izvršavanju različitih zadataka van školskog okruženja.

Put oko svijeta za 80 minuta je javni događaj u kojemu učenici, osim što slave dan pokreta Koledža ujedinjenog svijeta, tom prilikom, upoznaju građane Mostara sa svojom kulturom, uz muziku, ples i običaje, kaže Adla za OP.


Nekim ljudima je vjerojatno to i prva prilika da se susretnu sa tradicijima, kulturama, nekih zemalja za koju su samo čuli ili čitali, a naši učenici se stvarno trude da na sve načine prikažu, prezentuju, naravno, najbolji mogući način. Ono što nas čini izuzetno sretnim jeste da jedan veliki broj građana Mostara se uvijek odazove na ovaj događj, što znači da ljudima se sviđa činjenica da Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru ima tu multikulturalnost i tu dimenziju koja je svima nama potrebna u BiH.

Uroš i Antonija su postali simbol multikulturalnosti Koledža u Mostaru. Zagrljeni u zastavama svojih država tokom javnog događaja, poljubili su se, nakon što je prolaznica pitala djevojku kako može hodati pokraj Srbina.

Ono što ne znam, da li zna dosta ljudi, jeste da je ona fotografija, iz 2013. godine, izabrana za jednu od najznačajnijih fotografija Huffington Posta, jednu od dvadeset i jedne fotografije, što nama bilo stvarno drago, posebno zbog njih dvoje.

Svijet u malom, kako često nazivaju Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru primjer je suživota kakav bismo trebali živjeti i svaki dan sa svojim komšijama preko puta. Uz gajenje vlastite kulture, tradicije i običaja, zajedno se školujući, grade put ka budućnosti zasnovanom na miru i etici.