Grupa studenata sa Internacionalnog Burch Univerziteta najavila je „BioNexus Student Symposium.“ Riječ je o trodnevnom online simpozijumu (od 8. do 10. marta) koji će okupiti studente i mnogobrojne predavače i profesore. Program simpozijuma baziran je na širokom spektru tema u vezi sa biomedicinskim inžinjeringom, molekularnom dijagnostikom, biotehnologijom, genetikom, neuroznanosti i molekularnom biologijom. Osim predavanja, studenti će imati priliku prezentovati svoja istraživanja i teme od interesa. Više o ovom događaju saznajemo u razgovoru sa Ildom Fazlić, studenticom drugog ciklusa na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu, ujedno jednom od organizatorica „BioNexus Student“ simpozijuma.

Kako ste došli na ideju da organizujete prvi “BioNexus Student Symposium”?

Ilda: „Moje kolege i ja smo već određeni period planirali i priželjkivali da organizujemo jedan event koji bi okupio stručnjake i mlade istraživače. Naša glavna ideja i motivacija za taj event jeste da organizujemo ovaj trodnevni simpozij i da svim studentima na taj način, ne samo studentima, već i doktorima i naučnicima obezbijedimo jedan kvalitetni edukativni program. Taj edukativni program bi bio na jednom internacionalnom nivou i ujedno bi bio i besplatan i dostupan svima koji žele da se pridruže. Ono što sam također željela da postignemo, jeste da nuačnoakademskoj zajednici, naročito u Bosni i Hercegovini, a također i u regionu i globalno damo doprinos. I time da ukažemo na stvarno izvanredne profesore, stručnjake i studente koje naše akademska zajednica posjeduje. Jedna od ideja jeste da podstaknemo studente, da u budućnosti organizuju čak i bolje evente poput ovog.“

Koje teme će biti obuhvaćene na simpozijumu? Koliko se studenata registrovalo?

Ilda: „Kada su u pitanju teme koje će biti obuhvaćene na ovom simpozijumu, mi smo odlučili da se one nalaze u sklopu šest sesija. U pitanju su sesije koje su usko povezane sa temama kao što su biomedicinski inžinjering, molekularna dijagnostika, biotehnologija, genetika, neuroznanost i molekularna biologija. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da ove sesije prate najnovija istraživanja u nauci. Na ovaj način svaki učesnik će imati priliku da se pridruži jednoj ili čak više sesija koje su njima biti od interesa. Neke od tema koje trenutno možemo otkriti su: “A cure for diabetes: Are we there yet?” – tema koja je usko povezana sa regerativnom medicinom,  i ona je uključena u biomedicinski inžinjering, “Molecular diagnosis od human papiloma virus (HPV) in clinical practice” – povezana sa molekularnom dijagnostikom i “Challenges of discovering biactive compounds in extreme habitats“ – također u sesiji za molekularnu biologiju, izazovi otkrivanja bioaktivnih spojeva u ekstremnim staništima. Ostale teme objavljivat i otkrivat ćemo kako se simpozijum bude bližio. Moram istaći da je interesovanje studenata za ovaj simopzijum izvanredno i moramo se pohvaliti da se prijavilo oko 120 studenata. Naročito nam je drago što su ti prijavljeni studenti odlučili da se pridruže sa različitih univerziteta u Sarajevu, ali i širom Bosne i Hercegovine. Posebno moram istaći Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. Od tih 120 studenata, približno 20 studenata se prijavilo da za posljednji dan simpozijuma prezentuje svoja najnovija istraživanja ili teme od interesa. Smatramo da je ovo idealna prilika da studenti međusobno razmjenjuju iskustva, znanje, ali i naravno da razviju interese za jednu od tema koje će se pronaći u drugim sesijama.“

Ko su stručnjaci koji će biti prisutni i održati predavanja na simpozijumu?

Ilda: „Prilikom organizacije prvog „BioNexus“ simpozijuma, moje kolege i ja smo se potrudili da naši gosti budu uvaženi profesori i naučnici koji su svojim dugogodišnjim radom i iskustvom visokoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini značajno osnažili na jedan inovativan i progresivan način. Samo neki od gostiju, koje trenutno možemo otkriti, jesu: prof. dr. Almir Badnjević, on je prvi doktor biomedicinskog inžinjeringa u Bosni i Hercegovini, zatim prof. Lada Lukić-Bilela, koja je profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Elnur Tahirović, koji je izuzetan stručnjak kada je u pitanju kardiologija, koji predaje na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Tu su i prof. dr. Erna Karalija, koja je također izvanredan profesor sa PMF-a, a koja se jako dugo bavi molekularnom biologijom, zatim prof. dr. Naida Lojo-Kadrić. Imamo i razne internacionalne profesore, koji su odlučili da nam se pridruže. Oni dolaze iz raznih država i kontinenata širom svijeta. Jedna od njih jeste prof. Asa-Viola Martinez i naravno moram istaći Mahiru Mehanović, PhD kandidatkinju, koja je bila jedan od studenata i PMF-a i Burcha i trenurno je na doktorskom studiju u Grenobleu.

Ko je ciljna publika ovog simpozijuma? Da li je otvoren za studente iz drugih oblasti ili je namijenjen samo studentima genetike i bioinženjeringa?

Ilda: „Naša ciljna grupa su svi studenti, mladi istraživači, doktori, profesionalci, koji se bave naukom ili to planiraju u budućnosti. Pozvali smo sve zainteresovane, bez obzira da li se bave naukom ili ne. I to sve sa čistom inicijativom da ih podstaknemo kako bi se pridružili i naučili nešto novo i dodatno prošire svoja interesovanja. Također, možemo se pohvaliti da imamo određen broj studenata koji dolaze sa fakulteta kao što je Fakultet političkih nauka. Oni studiraju društvene nauke, ali su također pokazali veliki interes za prirodne nauke iz određene sesije, stoga smo odlučili da pristup ovom simpoziju bude otvoren svim studentima.“

Ilda ističe da je ovo odličan događaj kako bi profesori detaljnije približili svoje naučne radove istraživanja širokom auditorijumu i mogućnost da uspostave međusobne saradnje kako bi ojačali akademsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Kada su u pitanju studenti, „BioNexus“ simpoziju, definitivno je odlična prilika za umrežavanje studenata, suradnju i bolje upoznavanje sa profesorima i naravno, usvajanje novog znanja i iskustva. Sve to im može pomoći u izgradnji svojih karijera. Organizatori ovog događaja u budućnosti najavljuju niz novih aktivnosti čija će krajnja svrha biti umrežavanje studenata sličnih interesa iz svijeta prirodnih nauka i sa raznim profesorima, ali i međusobnim ostvarivanjima novih kontakata.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.