Crveni krst u Bijeljni je poznat kao organizacija koja je aktivna kada je u pitanju pomoć mlađim i starijim sugrađanima. Pored mnogobrojnih sprovedenih akcija, i ove godine su sproveli akciju “Jedan slatkiš jedno dijete” koja je naišla na odličan odziv Bijeljinaca koji žele da se pridruže “decembru mjesecu darivanja

Bijeljinski Crveni krst je jedna od najaktivnijih organizacija kako u gradu, a tako i u okviru republičkog Crvenog krsta. Prema riječima predsjednika Aktiva mladih Crvenog krsta, Luke Miloševića, organizacija bez volontera ne može da funkcioniše. Po pitanju volontera, imali su problem tokom pandemije, gdje je broj volontera smanjen i bili su ograničeni, s obzirom da je došlo i do “smjene generacija”, kada su svršeni srednjoškolci upisali fakultete u drugim gradovima i bili sprečeni da prisustvuju akcijama u Bijeljini. Raduje ih činjenica da se ove godine veliki broj mladih priključio Crvenom krstu i, kako Luka kaže, mogu se pohvaliti, jer malo koja organizacija ima ovoliki broj volontera koji aktivno sprovode planirane, ali i nove akcije.

“Mi smo ove godine sproveli preko 30 tradicionalnih aktivnosti Crvenog krsta, što je kalendar koji mi poštujemo. Pored toga, sproveli smo i više akcija dobrovoljnog darivanja krvi u saradnji sa fakultetom, u saradnji sa srednjim školama. Obilježili smo i Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Pored toga, možemo reći i da je “Jedan slatkiš jedno dijete” postala tradicionalna aktivnost koju mi sprovodimo. Sada nas u januaru, takođe, očekuje dodjela pečenica pred Božić socijalno ugroženim. Nakon toga dolazi kraća pauza koju ćemo provesti tako što ćemo provesti obuku novih volontera i upoznavati ih sa istorijom Crvenog krsta i našom organizacijom.”

Aktiv mladih Crvenog krsta Bijeljina u saradnji sa volonterima srednjih škola i lokalnim marketima sprovodi akciju pod nazivom ’’Jedan slatkiš, jedno dijete’ u kojoj za cilj imaju skupiti veliki broj slatkiša koje će u vidu novogodišnjih paketića uručiti djeci socijalne kategorije i udruženjima koja se tom kategorijom bave. Sreten Krstić, volonter Aktiva mladih Crvenog krsta u Bijeljini kaže da će ove godine pomoći i onima koji su ugroženi, a dodatno na prostorima koji su zahvaćeni poplavama.

“Dugi niz godina organizujemo akciju “Jedan slatkiš jedno dijete”. Cilj akcije je da se sakupi što više paketića koji će se pakovati u veće paketiće koji su namijenjeni za djecu socijalno ugroženih kategorija. Ove godine smo odlučili da našem narodu koji je zahvaćen poplavama u prethodnim danima, da i njima pomognemo na neki način, tj. da pošaljemo i njima jedan dio paketića. Prošle godinesmo skupili veliki broj paketića, skupili smo preko 1.600 paketića. Nažalost, upotrijebiću riječ i nažalost i nasreću… Nažalost što imamo toliki broj naših sugrađana koji su u tako teškoj situaciji, a nasreću što imamo ovakve ljude i sugrađane koji izlaze u susret i prikupljaju zajedno sa nama i učestvuju u aktivnosti. Ove godine smo zadovoljni, kao i prošle godine. Čak mislimo da ćemo uspjeti da premašimo broj od prošle godine koji je bio 1.660 paketića.”

Sekretar bijeljinskog Crvenog krsta Aleksadar Savić izuzetno je zadovoljan kako brojem mladih koji se pridružuju Crvenom krstu, tako i njihovim idejama i akcijama koje sprovode. Od oko sto mladih volontera, 70% njih su srednjoškolci, a njihov naredni zadatak, kao organizacije, je da omasove volonterizam, s obzirom da mladi rado pristupaju aktivnostima koje znače pomoć njihovim sugrađanima.

“Tu imamo još jednu prepreku. Naše prostorije su stare već 30-ak godina. Prije 30-ak godina Crveni krst je ovdje uselio i ove prostorije su takve kakve jesu. Ovdje nisu stvoreni ni osnovni uslovi za rad. Da bi volontere animirali i podstakli njihovu kreativnost i pustili ih da sprovode svoje akcije i svoje ideje u humanitarna i dobra djela, morate da stvorite osnovne uslove za rad, pa i napredne uslove za rad. Znači da mora tehnički da se podrži u vidu računara, projektora i ostalog, gdje mogu da prezentuju projekte i razvijaju kreativnost. To je jedan od zadataka koje smo zacrtali da ćemo uraditi u sljedećoj godini. Obratili smo se i Gradskoj upravi i Gradonačelniku i dobili smo obećanje da će nam izaći u susret. Ako uspijemo da riješimo pitanje prostora, mislim da ćemo sa volonterima napraiti jedan dobar vizibilitet u društvu i da će svi to da primijete. Imamo ih izuzetno mnogo, naši omladinci, odnosno Aktiv mladih su aktuelni republički prvaci u pružanju Prve pomoći na takmičenju koje je bilo u martu ove godine i siguran sad da ćemo to prvo mjesto zadržati i sljedeće godine s obzirom da su izuzetno dobri u tome što rade, izuzetno aktivni i to je pohvala za njih.”

Iako prostorije Crvenog krsta nisu uslovne za druženja mladih, naročito u zimskom periodu, mladi Bijeljinci ne posustaju u svojoj želji da se priključuju svojim vršnjacima i pomažu sugrađanima u ovim teškim vremenima.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.