Drugo izdanje bh. Red Bull Simphonica biće održano 15. juna na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, kada će nastupiti poznata imena domaćeg hip-hopa, uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije. U pitanju je jedinstven muzički projekat koji omogućuje realizaciju izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja.

Nakon što je prošle godine bh. producent Indigo, uz saradnji sa gudačkim orkestrom Victoria String Orchestra, imao uspješno izvođenje kompozicija sa prvog solo albuma „Victoria“, projekat Red Bull Symphonic ove godine ide dalje i još ambicioznije!

Helem Nejse, Frenkie, Kontra & Indigo će na zajedničkom nastupu sa Sarajevskom filharmonijom publici će se predstaviti rezultatim nesvakidašnje saradnje hip-hop umjetnika i klasičnog orkestra.

Projekat je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Pripreme su već dobrano u toku, a u uspjeh projekta uvjeren je i jedan od njegovih glavnih aktera, naš poznati reper Frenkie:

“Ovo će biti jedan od najvećih izazova u našoj karijeri. Projekat je veliki, i naravno da ima treme. Mislim da će oni koji dođu na koncert biti oduševljeni, i da će doživjeti naše pjesme u jednom potpuno novom ruhu i novom zvuku. Očekujem spektakl, jer ova noć će stvarno biti posebna“, najavljuje Frenkie.

Sličnog je mišljenja i ekipa sarajevskog umjetničkog kolektiva Helem Nejse:

“Saradnja sa Sarajevskom filharmonijom za nas je nova stepenica u karijeri i velika čast. Očekujemo jedno novo iskustvo, u kojem ćemo pokušati da spojimo naizgled nespojivo: hip-hop, kojim se mi bavimo, dio je supkulture, dok ono što radi filharmonija spada u sferu visoke kulture, tako da u toj fuziji možda nastane jedan novi pojam – visoka supkultura“, kažu oni.

Red Bull Symphonic je projekat koji omogućuje nove, izuzetne muzičke doživljaje i ideje, te izvrsna prilika da muzičari svoj rad na inovativan način predstave globalnoj publici.

Prvi put je održan početkom 2020. godine u legendarnom Wiener Konzerthausu u Beču, gdje su producentski dvojac elektronske muzike Camo&Krooked i svjetski poznat kompozitor i dirigent Christian Kolonovits na impresivnom koncertu predstavili svoju viziju spoja elektronske i klasične muzike, u pratnji orkestra Maxa Steinera.

Prošlogodišnji nastup Indiga i Victoria String Orchestra bio je tek drugi Red Bull Symphonic u svijetu. Za razliku od prošle godine, kada je njihov nastup zbog epidemioloških mjera održan u online formatu, ovog puta biće moguće prisustvo publike.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.