Djeca postaju sve više ovisna o mobitelima i to postaje sve veći problem u društvu. Prvo savjetovalište za djecu koja su ovisna o mobitelima otvoreno je Banjoj Luci.

Može se reći da svakodnevno imamo dostupne nove modernije stvari iz raznih životnih oblasti. Sve nas raduje određeni tehnološki napredak koji nam olakšava svakodnevicu. Uz sve prednosti današnjeg modernog doba dolaze i moderne bolesti i ovisnosti. Direktor prvog Savjetovališta za djecu koja su ovisna o mobitelima, Nebojša Macanović, govori o tom problemu:

Sve više roditelji se žale na ovaj problem, da su djeca puno na telefonu i da su nezainteresovana, pasivna. Takođe, vrlo često zanemaruju školu što je bio povod da se bavimo ovim problemom. Inače se centar se bavi drugim problemima kao što su: anksioznost, nerazumijevanje, komunikacija s roditeljima i mnogi problemi s kojima se svakodnevno susreću i djeca i roditelji.“

Otvaranju savjetovališta prethodilo je istraživanje koje je pokazalo da su djeca već sa 9 godina ovisna. To je samo jedan od zastrašujućih podataka koje je istraživanje pokazalo:

Pokazuju i problem nomofobije to je strah od gubitka telefona kad djeca zature mobitel vidimo neko neprilagođeno ponašanje. Strah, anksioznost, agresiju i to je bio povod da se bavimo istraživanjem. Već prije par godina smo utvrdili na djeci uzrasta osnovne i srednje škole da djeca završnih razreda provedu 4 do 4, 5 sati a u srednjim preko 5 sati na telefonima. Željeli smo u koordinaciji s nekim radionicama prevazići preveliko korištenje, te ih podstaći na aktivnost. Preko 50 posto djece nije uključeno u nastavne i vannastavne aktivnosti.

Centar je zamišljen kao pomoć djeci da se suoče sa modernim izazovima. Macanović za OP ističe kako na njima nije da spriječe potpuno korištenje mobitela:

Mi uvijek kažemo roditeljima da ne možemo spriječiti da djeca koriste mobitel jer je to neki savremeni trend ali se može pomoći da što manje koriste i da svoje vrijeme rasporede na najbolji mogući način. Velik je problem igranje igrica i to najranijem uzrastu gdje djeca kao hipnotisana od ranog jutra uzimaju mobitel i igraju igrice. Roditelji su ti koji uvijek moraju pomno da prate šta djeca rade i kakve igrice igraju. Današnje igrice promovišu nasilje, znači moramo da vodimo računa da li je prilagođeno uzrastu djeteta čak i da se poigramo s njima i naučimo šta da igrica donosi, odnosno koje su loše strane jer neke igrice zaista promovišu nasilje. Sjetimo se plavog kita gdje je više od 100 djece izvršilo suicid! Dakle, moramo biti obazrivi kad je u pitanju igrica ali i za društvene mreže djeca trebaju imati kontrolu. Kad su zatvoreni u sobi mi mislimo da su zaštićeni a oni su možda pod cyber bullyingom.

Najvažnija je rana intervencija. S tim u vezi, od iznimne je važnosti tzv. predškolsko doba s obzirom na činjenicu da današnja djeca sve više trebaju pomoć logopeda i ostalih stručnih lica.

Vidimo da sve više djece ima problem govorne mane i treba im pomoć, stručna i logopeda. Sve je jednim dijelom uzrok pretjeranog korištenja mobitela. Nerazvijena im je govorna motorika i zbog toga trebamo voditi računa da se djeca socijaliziraju od najranijeg doba. Moramo voditi računa koji je to period i koliko dijete zaista može provesti na mobitelu. To je jedan sat maksimalno ali roditelji često popuste pa to bude dva ili više sati.

Roditelji moraju prvo biti prijatelji svojoj djeci i biti maksimalno s njima, glavna je poruka iz Centra. Inače Centar modernih znanja ima dosta drugih projekata. Osnovan je 2016. godine a bavi se neformalnim obrazovanjem i promocijom cjeloživotnog učenja.