Promovisana su 94 diplomirana ekonomista i četiri magistra, a za studenta generacije izabran je Nikola Vidović sa prosječnom ocjenom 9,88.

Za 47 godina rada kroz Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci prošlo je 20.000 upisanih studenata, od kojih je 6.400 diplomiralo, 415 magistriralo i 105 doktoriralo, što govori o kvalitetu ove visokoobrazovne ustanove. Nikola Vidović, student posljednje generacije, ima jedan od najvećih prosjeka, na šta je izuzetno ponosan:

“Uprkos ogromnoj količini znanja koje sam stekao na fakultetu, najdragocjenija stvar su bili ljudi i zajednica koji su od mene napravili boljeg ekonomistu i boljeg čovjeka. Nadam se da ću zajedno sa ljudima koji su bili samnom u prethodne četiri godine, kako profesorima tako i kolegama studentima, biti u prilici da radim i dalje na unapređenju te zajednice. Zajednica omogućava individualcu da se pokaže i ostvari puni potencijal. Mislim da sam uspio u prethodnom periodu da i ja pokažem svoj potencijal ali se nadam da ću upravo sa mojom zajednicom da radim na njegovom daljem širenju i ostvarenju.”

Ekonomski fakultet u Banjaluci može se pohvaliti inovativnim studijskim programima, kvalitetnim izvođenjem nastave ali i održavanju studijskog programa na engleskom jeziku, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin:

“Insistiramo da u akademsku zajednicu uđu naši studenti koji su prethodno ostvarili najbolje rezultate.
Što se tiče nastave na engleskom jeziku, Ekonomski fakultet je prvi koji je uveo studijske programe na engleskom jeziku i prvi koji učestvuje u izvođenju nastave i nastavnog procesa sa kolegama, odnosno, partnerima Univerziteta iz Banjaluke i inostranstva.”

Obilježavanju 47 godina rada Ekonomskog fakulteta, prisustvovao je i Srđan Rajčević ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske:

”Ono što je bitno naglasiti je da Ekonomski fakultet ima dugu tradiciju studentske prakse a to je ono što mi sa nivoa ministarstva i Vlade aktivno podstičemo kroz nova zakonska riješenja.”

U narednom periodu planirana je modernizacija učionica ovog fakulteta kao i ulaganja u projekat energetske efikasnosti.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.