Pravna nauka se u 21. vijeku nalazi pred velikim izazovima te je potrebno uz primjenu novih tehnologija uvoditi inovacije u studijske programe, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević povodom značajne godišnjice rada ovog fakulteta.

Svečana akademija i promocija diplomiranih pravnika i mastera pravnih nauka, održana je na banjalučkom Pravnom fakultetu koji je na ovaj način obilježio i 47 godina rada. Student generacije je Igor Mirjanić koji kaže da je danas najteže održati vrline koje krase svakog pravnika:

“To je u ovim vremenima teško, zato što se suočavamo sa mnogim napadima. Teško je održati zakonitost, teško je poštovati ustav, teško je ne podleći raznim pritiscima koji su neopravdani i preveliki a koji pritišću pravnike u praksi. Nesumnjivo da moje kolege i ja dugujemo veliku zahvalnost profesorima i asistentima koji su nam uvijek bili podrška, pomagali nam da savladamo gradivo ali i da steknemo određene vrline koje će nas odlikovati kao pravnike ali i kao ljude. Diploma u ruci nikad ne znači kraj obrazovanja. Tokom čitavog života moramo nastaviti učiti, usavršavati se, tako da i ja nastavljam tim putem, upisao sam master studije i trenutno pohađam drugi ciklus studija na Pravnom fakultetu u Banjaluci.”

Dekan prof. dr Željko Mirjanić rekao je da Pravni fakultet školuje vrsne pravnike koji decenijama uspješno obavljaju najvažnije poslove u sudstvu, tužilaštvu, advokaturi i privrednim društvima. Između ostalog, navodi da je Pravni fakultet ponosan na to što ima zaokružen sistem školovanja, od osnovnog ciklusa studija, do master i doktorskih studija.

Mi smo tu da školujemo pravnike koji će čuvati i graditi pravni sistem, imamo sve mogućnosti za to, imamo sve tri ciklusa studija I, II, III i po tome smo jedini. Mi jesmo hram pravne nauke i pravnog obrazovanja kod nas. Mi smo već 47 godina tu i stalno imamo smjene generacija, sada nam slijedi nova smjena generacija u kojoj moramo imati nove mlade ljude koji su sposobni da nose međunarodne naučne projekte. “

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da će se u budućnosti insistirati na podizanju kvaliteta nastave i nastavnog procesa:

“Povećanje udjela praktičnog dijela nastave na Pravnom fakultetu, što rukovodstvo fakulteta i čini, angažmanom onih koji rade u pravosudnim institucijama u nastavi i omogućavajući studentima da praktična znanja stiču u pravosudnim institucijama u gradu, odnosno, Republici Srpskoj imaće apsolutnu podršku sa nivoa Univerziteta u podmlađivanju kadra. U narednom periodu nas očekuje aganžman najboljih studenata kao asistenata na Pravnom fakultetu.”

Planiran je i veći aganžman fakulteta na projektnim aktivnostima koji se finansiraju iz sredstava resornog ministarstva ali i EU.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.