Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini kakav poznajemo, ne dozvoljava mladim ljudima kritički pristupiti određenoj temi. Stoga, neformalno obrazovanje stupa na snagu, te se zalažu za prava i daju mladima prostor kako bi iskazali svoje mišljenje. Jedna od takvih organizacija je upravo i Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja funkcioniše na lokalnoj razini.

Pripremio Matija Krivošić, novinar OP-a.

Asocijacija srednjoškolaca Bosne i Hercegovine je nastala 4. novembra 2007. godine na osnivačkoj generalnoj Skupštini u Sarajevu. Podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, nastaje ovo udruženje, kaže za OP Ema Demirović,  PR lokalnog tima Sarajevo.

“Pored samih srednjoškolaca, u pokretanju je učestvovala je i njemačka fondacija Schuler Helfen Leben, koja je generalni donator ASuBiH-a. Organizacija je osnovana kako bi se povećao stepen uključenosti srednjoškolaca u procese donošenja odluka koje poboljšavaju njihov status u društvu, kroz upoznavanja prava srednjoškolaca i zastupanje ideja svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koji doprinose poboljšanju njihovog života u zajednici.”

Postoji narativ u društvu kako su mladi flegmatični po socio-ekonomskim pitanjima, i nadasve same budućnosti mladih generacija BiH. No, Layla Mulić, takođe PR lokalnog tima Sarajevo, tvrdi upravo suprotno.

“Ljudi većinom imaju predrasude kako mladi ne žele biti dio neke promjene, tj. priželjkuju promjenu, ali ne rade ništa po tom pitanju. Ustvari, mi pokazujemo upravo suprotno. Naša asocijacija ima preko 1.500 članova, a samo naš lokalni tim Sarajevo, oko 100 članova i taj broj ustvari raste, što ustvari pokazuje koliko su mladi zainteresovani da budu dio neke promjene.“

Mladalački bunt kod studenata, kao dio akademskog građanstva, je bio česta pojava kroz historiju. Misija Asocijacije srednjoškolaca se upravo temelji na tim postavkama, dodaje Ema za OP.

„Projekat koji bih rado izdvojila je Međunarodni dan srednjoškolaca, koji se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 81 godina od njihovog stradanja. Projekt koji smo mi obilježili za ovaj datum jesu mirna šetnja , okrugli stol gdje se pričalo o važnosti profesora u srednjoškolskom obrazovanju. Također, želimo biti pitani o prostoru za mlade, o strategiji za mlade, budžetu za mlade i boljem statusu srednjoškolaca, što je nekako i najbitnije.“

Kako bi aktivnosti mladih u Asocijaciji bile potpune i podržane od strane drugih članova, osnovano je takmičenje Kup regija, u kojem će članovi lokalnih timova motivisati jedni druge u radu za mlade u svojoj lokalnoj zajednici.

„Kup regija je zapravo takmičenje osmišljeno u svrhu osnaživanja i motivisanja mentorskih regija, kao i unapređenje lokalnih timova. Kroz misije i aktivnosti, lokalni timovi će imati priliku boriti se za bodove i na taj način osigurati pobjedu svojoj mentorskoj regiji. Lokalni tim Sarajevo pripada timu „Fenixa“, što je zapravno baš simbolično za plamenu pticu, koja se rađa iz plemena, baš kao i naš tim, sa mentorom Omarom Konićanjinom.“

AsuBiH je samo segment neformalnog obrazovanja u kojem mladi mogu upoznati se sa  strategijama za mlade, koje obično bivaju zaboravljene kada govorimo o pravima mladih. Upravo, kroz podijeljeni obrazovni sistem, mladi kroz ovaj vid aktivnosti, mogu stvarati nove generacije zajedništva i mira, kako bi ostali i dalje zrelo demokratsko društvo.