Kome i kada je pravi trenutak ostaviti dijete da ga neko pričuva? Sa koliko godina je pravi trenutak da se dijete osamostali? Da se sve ne bi pretvorilo u avanturu poput one u filmu Sam u kući, u Mostaru počinje sa radom agencija za dadilje, Right Hand, koja će biti prva ovakve vrste u BiH. Osim primarnog posla čuvanja djece, cilj je i edukovati zainteresovane za posao staranja o djeci i mladima.

Pripremio Matija Krivošić, novinar OP-a.

Nastanak  ideje, uslovno rečeno, isprovociran je pričama roditelja, koji su u potrazi za odgovorom na pitanje: kako naći pravu osobu za svoje dijete kada nemate dovoljno slobodnog vremena? Kristina Omejic, psihologinja, kaže kako se na tragu toga, i ona zapitala kako do sada nitko nije osnovao nešto slično ili isto?

„To je posao koji je po meni zapušten i nije dovoljno cijenjen. Taj posao bi trebao zauzimati neko posebno mjesto, jer ipak dadilje, na kraju krajeva, postane neke bitne osobe u životu svakog djeteta. Naš cilj je da stvorimo neku sigurnu bazu dadilja, gdje će roditelji sa sigurnošću doći i moći odabrati koju žele, prema njihovim potrebama. Imala sam kolegicu koja je odmah kliknula s tom idejom i odlučile smo krenuti u tu realizaciju samostalno.“

Edukacija za dadilje obuhvata područja pedagogije, logopedije, nutricionizma kako bi postale dio tima, a prije toga je potreban upitnik za roditelje i dadilje kako bi se ovisno o potrebama, uskladili zajedno sa djecom. Podučavanje stranih jezika od dadilja, takođe  je jedna od dodatnih mogućnosti za djecu, ističe Kristina.

„Roditelji imaju mogućnost da se obrate nama, u našu agenciju, dođu na neki informativni razgovor i nakon tog razgovor odaberu prema svojim potrebama koja dadilja njima odgovara i oni nama plaćaju agencijske usluge, a dadilja i roditelji dogovoraju se oko cijene njenih usluga, znači mi smo posrednici. Osim tih usluga, također smo osmislile, htjele bi imati radionice za roditelje, edukativne, jer toga u gradu stvarno ima malo, a mislim da je jako potrebno i što se tiče roditelja, ali i djece, neki taj edukativni sadržaj, edukativne radionice, događaji za djecu, koji bi kroz igru bili zanimljivi, ali dosta korisni da djeca idu na te radionice, zajedno sa roditeljima.“

Osim što mlade osobe na ovaj način imaju mogućnost zaposlenja, tu su i jednokratne dnevne usluge, koje su osmišljene za studentice srodnih studija ili mladih djevojaka, kako bi mogle imati dodatni vid zarade.

„Poziv je otvoren za sve one koji vole djecu, koji žele raditi sa djecom. To mogu biti i žene starije koje nemaju posao, a žele nešto raditi. To mogu biti djevojke, također, koje žele to raditi. Jednostavno, rekla bih, fokus nam je grupa, neka koja je ozbiljna grupa ljudi, a to mogu biti i mlađi ljudi koji su ozbiljni, jer taj posao nije neki za zezanja. To je nešto bitno i važno, povjeriti nekome svoje dijete.“

Tok pandemije jeste usporio poslovne poduhvate, ali je pozitivno afirmisao ideju o osnivanju agencije ovakve vrste, govori za OP, Anita Sušac, socijalna radnica.

„Međutim, mi smo vidjeli i tu priliku s obzirom da se većina institucija koja se bavi djecom, ograničila je svoje kapacitete i na taj način stvorila je se prilika za rad agencije. Našli smo se u situaciji da su se zatvorili i vrtići i te ustanove i tada su roditelj ibili primorani tražiti alternativne oblike skrbi za djecu i to im je stvaralo ogroman stres i tu vidimo naš prostor za napredovanje, naše poslovne priče.“

Iako je danas roditeljstvo vrlo često shvaćeno olako i bez odgovornosti, što potvrđuje, nažalost, i nedavni slučaj iz Nove Gradiške o smrti dvogodišnje djevojčice – Right Hand agencija, upravo želi osvijestiti mlade. Naglasak stavljaju na vrijednosti i znanja koji su potrebni u tom sinergijskom odnosu za vrijeme odgoja. Trenutno su u potrazi za mladim, odgovornim i kreativnim djevojkama i ženama koje su spremne biti dadilje.