Emisija Anatomija Zvuka donosi izbor najbolje naše muzike za prethodnu godinu kroz mikseve i muzičke žanrove. Mikseve možete poslušati na mixcloud profilu! Autor emisije Dragan Vuković, ovaj put predstavlja najbolje od YU Jazz 2020.

A sad jazz. Bojan Krhlanko je isto ono što sam pisao za Boštjana Simona; čega god se ovaj fantastični bubnjar i muzičar uhvati, to je vau. Njegov CV je već prepun maštovitosti u sviranju sa različitim profilima muzičara i sve zvuči jako dobro. Yordan Kostov je makedonac koji je našao tržnu nišu na istoku, u Korejama, Japanu, a ima zavidnu biografiju različitih jazz projekata. To je i slučaj sa Avadarxi Quartet. Bratko, jako dobar drug, također se vratio sa duplim CD-om za Klopotec, najbolje čuvanu tajnu slovenske izdavačke umjetnosti. Magic Malik, čuveni francuski flautista se pridružio našim Nikolov-Ivanović Undectetu i napravili vrhunski album. Ivan Kapec je stvarno velika faca, sa veoma zavidnom jazz biografijom raznovrsnih projekata, provjeriti ga jer to zaslužuje. Henry Maric i Boris Janje, u saradnji sa italijanskim muzičarom kroz projekat JARS – nema dalje, što se kaže. Saradnja Nine Mureškiča i Dejana Berdena je još jedan briljantin jazz/ambijent muzike. Vs.Quartet dolaze iz Bjelovara i sviraju neki funk-jazz, što za njihove godine fino zvuči. Truth ≠ Tribe i Doringo su dva benda koja dijele Maka Murtića, fantastičnog muzičara, a i te kompozicije nas uvode u neki drugačiji jazz, kakav emisija Anatomija Zvuka preferira. Techno Vikings dijele sa Pantaloons njihovog bubnjara i sve sam vam rekao. Tome Iliev je makedonac, koji je živeći u Švicarskoj i okupio opasnu ekipu muzičara i snimio album koji je izdan u 2019., ali s obzirom da ne možemo sve pohvatati gdje naši ljudi izdaju po Evropi, upada u ovaj miks, jer smo ga ove godine otkrili. Josip Klobučar ima nekoliko različitih projekata, a Cosmic Ensample malo čak vuče na Sun Ra. Jedno od iznenađenja ove godine, koje se našlo na kompilaciji Klubski Maraton i Kavasutra, su odlični. Globalno Segrevanje može da se ponudi i u nekim drugim muzičkim pravcima. Eyot, Nišlije, koji su spavali kod mene u Murskoj Soboti, kada su prvi put svirali u Sloveniji, jednostavno ne znaju napraviti loše kompozicije, ali moraš se udubiti. Svetlost i njihovo drugo izdanje već je dokaz da je makedonska nova jazz scena produhovljena i da je oslobođena lažnih klišeja.

Tracklist:

 1. Bojan Krhlanko – Flow of the Owl
 2. Avadarxi Quartet – Procession (in watercolour)
 3. Bratko Bibič – Grauschattenshein
 4. Nikolov-Ivanovic Undectet – Anonymous
 5. Ivan Kapec 5tet – Zoka
 6. JARS – Jazavac u kuhinji
 7. Mureškič/Berden – Track VII
 8. vs.quartet – L.A. Prelude
 9. Truth ≠ Tribe – LA 1992 (Uživo)
 10. Doringo – Rimska Salata
 11. Techno Vikings – Maliktronik
 12. Tome Iliev Sextet- Cher Petko
 13. Cosmic Ensample Project – Cosmic Travelers
 14. Kavasutra – Globalno segrevanje
 15. EYOT-557799
 16. Svetlost- We have the mandate! Bow down! You do not have free agency! You do not have free will! You can not refuse! Do not try to resist! Bow down!

Dragan Vuković
Dugogodišnji autor emisije Anatomija zvuka. Voli bicikle, pizze i životinje.