Korona virus je u nekim segmentima uticao negativno na visoko obrazovanje. Donesene mjere su spriječile širenje korona virusa, dok je nastava bila prebačena na online platforme, a samim tim brojni studenti uskraćeni za obavljanje praktične nastave. Najveće zamjerke imaju studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Zahtjev ministarstvu nauke i obrazovanja Tuzlanskog kantona, ministarstvu zdravstva, UKC-u Tuzla, rektorici Univerziteta uputio je Studentski parlament Univerziteta u Tuzli zbog nedostatka prakse za studente Medicinskog fakulteta, objašnjava Noris Sakić, predsjednik skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

“Ranije nismo dobivali nikakav odgovor. Nisu smatrali da je to uopšte problem, ali sada smo ponovo uputili zahtjev sa jednom direktnom rečenicom, da ćemo napraviti studentske proteste po ovom pitanju, prvog dana ljetnog semestra. Studenti medicinskog fakulteta moraju da imaju praksu, to je moje mišljenje, mišljenje studentskog parlamenta i svih studentskih vijeća.”

Iz UKC-a Tuzla objašnjavaju da je problem nedostatka prostornog kapaciteta, kako bi se COVID bolnica odvojila od prostora koji bi bio namijenjen za studente. No, direktor UKC-a, Vahid Jusufović, ističe da će uraditi analizu i razmotriti kakve bi korake mogli napraviti, da studenti obave potrebnu praksu.

“Izvršit ćemo analizu i razmotriti kakve korake možemo preduzeti da praktični dio nastave ide in the class, odnosno da studenti praktično mogu boraviti u prostorijama kliničkog centra. Do sada iz razumljivih razloga, što mislim da ne moram posebno elaborirati, je to bilo praktično nemoguće. Ja bih, kao direktor kliničkog centra i kao nastavnik na medicinskom fakultetu, bio sretan da mi ljetni semestar, na ovoj akademskoj godini, otpočnemo na jedan normalniji način.”

Studenti s druge strane poručuju da će biti ustrajni u tome da njihovi zahtjevi budu ispunjeni. Ukoliko pak ne dođe do rješenja ovoga problema, poručuju da će početkom marta svi studenti izaći na ulice i tražiti svoja prava jer su zakinuti za veoma bitan aspekt obrazovanja.