Program Evropske omladinske kartice u BiH započeo je svoj rad na Međunarodni dan mladih u avgustu 2020.godine. Za karticu u BiH licenciran je PRONI centar za omladinski razvoj iz Brčkog. Kartica vam omogućava da u 37 zemalja Evrope ostvarite popuste. Detaljnije objašnjava Dejan Rađen, menadžer omladinskog rada u PRONI centru.

“Kartica je za mlade od 15 do 30 godina, nije potrebno da su studenti  ili srednjoškolci, već kako je Zakon kod nas definisao mlade da su od 15 do 30 godina tako i kartica vrijedi za sve mlade u toj dobi. Ono što kartica pruža su popusti u raznim kulturnim, turističkim, kozmetičkim i sličnim radnjama. U BiH trenutno imamo oko 68 lokacija a u čitavoj Evropi mladi mogu koristiti istu karticu u 37 zemalja što je približno 70 000 popusta. Pored popusta, kartica omogućava i pruža informacije vezane za prilike, događaje, treninge, edukcije, obuke, kako u BiH, tako i u Evropi i tako mladi mogu dobiti priliku da se dodatno obrazuju, edukuju i putuju.”

Besplatno do kraja marta mladi do 30 godina, mogu dobiti ovu karticu koja je u digitalnom formatu, te putem aplikacije ostvariti popuste.

“Kartica je u potpunosti u digitalnom formatu, dostupna je putem mobilne aplikacije. Sve što treba da uradite jeste da odete na stranicu www.omladinskakartica.ba, ispunite podatke, naručite karticu, u roku od 48 sati će vam na vašu mail adresu doći vaš poseban kod koji vam služi da možete napraviti profil i da se registrujete na aplikaciji i poslije toga potrebno je samo da pokazom te kartice koja se nalazi putem aplikacije na mobilnom telefonu da ostavrite popuste ili neki benefit i to je to.

Prošle 2020. godine kartice su bile besplatne do nove godine, ali smo zbog pandemije odlučili da kartica i dalje bude besplatna još tri mjeseca, dakle, do kraja marta. Smatramo da bi trebala uvijek biti besplatna a mi ćemo se truditi da na neki način finansiramo ta sredstva i resurse u nadi kroz Vijeće ministara ili Ministarstva za mlade ili gradova to je na nama ali želimo da takav program za mlade bude podržan od strane vlasti ako je to moguće.

Na zvaničnoj internet stranici: www.omladinskakartica.ba možete da se upoznate sa svim detaljima koje vam ona nudi. Obrazovne, kulturne, turističke, avanturističke, zdravstvene usluge samo su neke od usluga na kojima ostvarujete popuste  koristeći Evropsku omladinsku karticu.