Lutkarsko kazalište Mostar svoju prvu predstavu odigralo je već davne 1952. godine – „Snježana i sedam patuljaka“ kao Gradsko pozorište lutaka Mostar. Međutim, korijeni lutkarstva sežu još dalje u prošlost. Naime, prve lutkarske predstave javile su se u Mostaru polovinom 19 stoljeća, kada su putujuće družine iz Srednje Europe, Vojvodine, Hrvatske i Orijenta izvodile dramske, a zatim i lutkarske predstave. Lutkarska umjetnost i danas je dosta rasprostranjena u Mostaru o kojoj smo porazgovarali sa Anom Kordićom, glumicom Lutkarskog kazalište Mostar.

Ana Kordić mlada je mostarska glumica koja kako kaže istinski uživa u svom poslu. Glumom se bavi već punih pet godina a sve je počelo sasvim slučajno.

Upisala sam se na dramski studij mladih u kazalištu HNK Mostar. Tada sam to zamišljala kao hobi jer tada sam već bila na studiju edukacijske rehabilitacije i odlazak na akadmeiju mi je bio neizvediv. Tada igrom slučaja i višak slobodnog vremena doveli su me do toga da radim ovaj posao već 5 godina.

Iako je potrebno mnogo rada i ulaganja Ana smatra da je kazališna kultura u Mostaru dosta zastupljena. Prema njenim riječima njihove predstave su uvijek u potpunosti rasprodane.

Smatram da je kazališna kultura u Mostaru dosta zastupljena ali treba još puno rada i truda kako bi mogli imat bolji kvalitet. I dalje ima puno ljudi koji imaju djecu od 5 godina a koji nikad nisu pogledali predstavu. Mostar je blizu i manjim mjestima i mislim da nije problem dovesti djecu. To dosta pomaže i da imaju bolju sliku o svijetu i samopouzdanje. Takva djeca su maštovitija ljepše se izražavaju, više vjeruju u sebe. Ima raznih razloga zbog koje bi djecu trebali voditi na predstavu ali roditelji odlučuju i nažalost često koče djecu pa dožive susret s kazalištem kasno a za Mostar koji ima razvijenu kulturu to je poraz. S druge strane kad pogledamo sve predstave, lutkarske su rasprodate i posjećene. Sretni smo kad vidimo takvu djecu i žrtvu roditelja da svoje vrijeme odvoje i dovode djecu.

Ana je bila druga generacija dramskog studija mladih koji je projekat kazališne kuće HNK Mostar. Kaže da je to presudilo da se danas bavi ovim poslom.

Da su mladi dosta zainteresovani za glumu dokaz je dramski studio mladih koji je projekat kazališne kuće HNK Mostar. Kad je raspisan natječaj javilo se mnogo mladih jer je to dobra prilika da postanu učenici, da dobiju priliku da nauče i vide da li je to za njih. Ja sam bila druga generacija dramskog studija i zato se bavim ovom poslom. HNK Mostar jako puno ulaže u to i u suradnju sa Studenstkim zborom gdje su studentima omogućene besplatne predstave pa mladi ne trebaju izdvajati novce.

Posao glumice je izazovan, zahtjevan alii nadasve zanimljiv. Ana sa oduševljenjem govori o svom poslu. Svaki projekat joj je donio nešto novo a mladima poručuje da ovaj posao zaista moraju voljeti.

Biti mlada glumica u Mostaru je jako dobro za mene. Ja jako volim posao kojim se bavim i svoje lutkarsko kazalište Mostar. Posao je lijep, kreativan i izazovan. Radimo kvalitetne kazališne komade sa odličnim redateljima, ima dosta prostora za napredak i učenje. Suradnja s kvalitetnim ljudima i svaki proces zaista iziskuje i vrijeme energiju ali iz svakog projekta izađem bogatija. Sve to pozitivno utiče  na mene, moju osobnost i razvoj mog ‘ja’.

Moja poruka bi bila da se glumom mogu baviti oni koji ne misle olako da će imati ludu karijeru. Moguće je i to ali to je posao koji zaista morate voljeti,, posebno kazališnu umjetnost jer je skromnija, pogotovo lutkarstvo gdje sve morate dati jednoj krpenoj lutki i uživati u čaroliji. Mladi moraju biti hrabri i vjerovati u sebe jer je to human medij koji svijet čini ljepšim a ne iz nekih osobnih pobuda i samopromocije. Gluma je predivno zanimanje, rastete kao čovjek, otkrivate nove dimenzije i gradite se na svim poljima.

Ani želimo mnogo sreće i uspjeha u nastvaku karijere. Nadamo se da će nastavljati uveseljavati mostarske mališane oživljavajući čarobne krpene lutkice.