Budući studenti već su polako počeli prikupljati informacije o fakultetima, jer bi upis na 12 fakulteta i jednu Akademiju na tuzlanskom Univerzitetu trebao početi sredinom juna.

Kraj maja i početak juna pravo je vrijeme da trenutni maturanti a budući studenti izaberu put ka svom daljem obrazovanju. Iako se broj studenta na tuzlanskom Univerzitetu posljednjih godina smanjio, i dalje ima onih koji se nakon završetka srednje škole ipak odluče nastaviti školovanje na ovom Univerzitetu.
Jedan od njih je i Sanel Dahić, maturant Srednje medicinske škole u Tuzli koji će svoj put ka karijeri nastaviti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

U srednjoj školi sam pohađao pedijatrijski smjer. Inače volim raditi sa djecom i pomagati im, a smetnje čijim rješenjima se podučava na Edukacijskom-rehabilitacijskom fakultetu se uglavnom javljaju u mlađem uzrastu, zato mislim da će taj fakultet odličan odabir za mene.

Da bi svojim budućim kolegama predstavili studij i olakšali im izbor, potrudili su se studenti s različitih fakulteta Univerziteta u Tuzli. U sklopu Dana otvorenih vrata Univerziteta koji su održani krajem prošlog mjeseca, studentice i studenti su pripremili brojne prezentacije o svojim fakultetima i odgovarali na sva pitanja budućih brucoša.

Ekonomski fakultet pruža mnogo prilika za posao. Za razliku od drugih fakulteta pruža dosta prakse zahvaljujući suradnjama koje naš fakultet ima sa mnogim preduzećima,

kaže Emina Hadžić, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kad sam birao fakultet, Tehnološki sam odabrao zbog mogućnosti obavljanja prakse. Na ovom fakultetu ne moramo puno da učimo napamet, cijeni se učenje sa razumijevanjem, traži se od nas da razmišljamo i da shvatimo ono što radimo,

kaže Emir Lejlić, student Tehnološkog fakulteta UNTZ.

Dekan ovog fakulteta, Sead Ćatić se nada da će se ove akademske godine broj studenata povećati:

Jedan od razloga za smanjenje broja studenata je migracija koja se dešava u našem društvu. Svi fakulteti u Bosni i Hercegovini su prošle godine imali smanjen broj upisanih studenata, a nadamo se da će ćemo ih ove godine upisati više.

Ekonomski i Tehnološki fakultet su potpisali sporazume sa različitim firmama koje nude studentske prakse kako bi studentima na taj način olakšali pronalazak posla. Meldina Kokorović Jukan, dekanesa Ekonomskog fakulteta UNTZ, smatra da bi ovaj potez mogao zadržati mlade:

Već od naredne akademske godine studenti će imati obaveznu praksu u posljednjoj godini studija. Naš fakultet ima potpisane sporazume sa kompanijama iz Tuzlanskog kantona ali i šire. Dakle, naši studenti na posljednjoj godini studija odlaze na studentsku praksu i obavljaju je, a većina studenata ostaje da radi u tim preduzećima.

Iako Filozofski fakultet sa svojih 12 odsjeka i dalje upisuje najviše studenta, interes vlada i za ostale fakultete.
Budući studenti koji se odluče za jedan od fakulteta na tuzlanskom Univerzitetu ili Akademiji dramskih umjetnosti, trebali bi se pripremati za prijemne ispite jer se upis može očekivati sredinom juna.