Posljednjih više od mjesec dana, u različitim vikend intervalima, Mostar su posjetila tri komičara koja su kroz svoje nastupe mostarskoj publici svakodnevnicu učinili prihvatljivijom.

Bili pobornici ili kritičari stand up scene u Bosni i Hercegovini, postoji niz razloga zbog kojih možemo kazati zašto je sve manje društveno-angažiranog humora, a sve više političke korektnosti. Ismijavanje društveno političkog života je jedan od načina nošenja s anomalijama sustava u kojem živimo. Bilo da je riječ o individualnim amaterskim trenucima inspiracije ili profesionalnim stand up izvođenjima, rezultat je uvijek isti: ironizirati sve ono što mijenjati ne možemo, a htjeli bismo. Stand up scena Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji je jedna od onih koje iz godine u godinu raste, trudeći se pratiti potrebe ovdašnjeg puka.
Bez obzira na to što se s vremena na vrijeme susprežu predstavnici satire, humor i dalje živi i nastavit će biti tako na ovim prostorima i to zbog dovoljno hrabrih pojedinaca, a i publike koje ne nedostaje.

Dušan Jokić je jedan od tih hrabrih, domišljatih ljudi. Dolazi iz Banja Luke, neslužbeni je konzul Narodne Republike Koreje i profesor povijesti u mirovini. Nakon više od 150 odbijenica za posao, okrenuo se propitivanju te situacije kroz stand-up.

Predmet historija koji ja predajem je deficitaran, a u takvom smo sistemu da su humanističke nauke sve manje i manje potrebne jer je ovo potrošačko društvo kojeg humanističke nauke ne zanimaju puno. Zašto bi neko trošio vrijeme učeći etiku – nauku o moralu, kad može učiti kako da zaradi a to je osnova svega; i ne uči se na filozofiji i historiji. Kad se prijavljuješ na konkurse, to je sve pro forme – ideš na intervju da se ispričaš s ljudima. Tu su i ta besmislena pitanja poput toga šta te motiviše…

kaže Dušan.

Političke predstavnike biramo mi sami, i glasovanjem i odbijanjem glasovanja. Mladi ljudi kao oni u kojima bi se trebala ogledati budućnost su nerijetko indisponirani i apatični – smatraju da malo šta mogu mijenjati i da njihov glas ne čini razliku. No, njihova prisutnost na događajima satiričnog karaktera i humora je sve veća.
Marko Puljiz je komičar iz Sarajeva, jedan od predstavnika čaršijskog humora, istog onoga koji je godinama unazad uveseljavao različite generacije.

Malo mi je teško govoriti o mladima i humoru danas jer imam 35 godina i više nisam mlad pa se ne mogu ni poistovjetiti s njima. Sa mlađom publikom je sad dosta teže. Ali generalno mogu reći da su im smiješne neke univerzalne jednostavne teme sa kojima se oni mogu poistovijetiti.

Poistovjetiti se sa onim što vam drugi pripisuju kao etiketu nije uvijek jednostavno, posebno ako dolazite iz Crne Gore. Andrija Dabanović smatra kako su šale na račun Crnogoraca o lijenosti odavno postale fraze. Njihov humor je na granici uvredljivoga, ali ima i primjese kulturnog humora:

Pozicija u kojoj se nalaze mladi u Crnog Gori se ne razlikuje mnogo od pozicija u kojima se nalaze mladi u susjednim zemljama – dosta njih nažalost odlazi i puni smo ogorčenja. Ja sad hodam, sapletem se i ko je kriv? Pa Đukanović! Političari jesu krivi u nekoj mjeri, ali šta sam ja uradio danas da mi bude bolje? Ko hoće da radi nešto i u Crnog Gori i u Bosni, vjerujte mi da nađe načina ako ima prave motive.

Naći način i pri tome imati prave motive za ostati na ovdašnjim prostorima je nešto što je ozbiljna stvar. Zbijanje šale na račun perspektive za mlade jeste jedan od načina koji može osvijestiti stanje u kojem se nalazimo.