Četiri studentkinje Pravnog fakulteta UNSA – Emina Kukulac, Lamija Dedagić, Anesa Karaman i Delila Islamović, pobjednice su regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje je održano u Beogradu. Mentor za takmičenje bio je asistent na Pravnom fakultetu Harun Išerić.

U usmenom dijelu takmičenja, studentkinje UNSA pobijedile su u pet suđenja protiv ekipa pravnih fakulteta iz Zagreba, Tirane, Ljubljane i dva finalna suđenja protiv članova Pravnog fakulteta iz Niša. Na ovaj način, Pravni fakultet UNSA osvojio je dosad najbolji uspjeh na jednom ovakvom takmičenju.

Takmičenje se sastoji u simulaciji sudskog postupka pred Evropskom sudom za ljudska prava i jedno je od, kako je saopšteno, najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete iz oblasti ljudskih prava u Evropi, koji organizuje švedska nevladina organizacija Civil Rights Defenders.

Pobjedom u Beogradu, predstavnice Pravnog fakulteta UNSA stekle su pravo da učestvuju u transevropskom finalu koje će biti održano 10. decembra, na Dan ljudskih prava. U finalu će se susresti sa pobjednikom identičnog takmičenja koje se održava među pravnim fakultetima država Skandinavije.

Na takmičenju u Beogradu učestvovalo je 12 pravnih fakulteta iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.