Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и проректор за међународне послове Хебрејског универзитета у Јерусалиму проф. др Орон Шагрир потписали су Споразум о сарадњи између двије високошколске установе.

Како се наводи у тексту Споразума, потписаном на Хебрејском универзитету, сарадња ће се одвијати на пољу размјене академског особља и студената, у заједничким истраживачким пројектима, заједничкој организацији конференција, те размјени истраживачких материјала.

Хебрејски универзитет у Јерусалиму друга је најстарија јавна високошколска установа у Израелу. Универзитет основан 1918. почео је са радом 1925. године, а данас на овом универзитету, који има шест кампуса, седам факултета и 14 школа, студира 25.000 студената. На Хебрејском универзитету постоји преко 200 смјерова и програма, те преко 5.000 курсева. Када је ријеч о иновацијама, ова високошколска установа има 9.826 патената, те 2.753 проналаска (150 годишње). Универзитет има 208 програма размјене студената са 95 академских институција из 24 земље, те 320 академских споразума о сарадњи са институцијама из  44 земље свијета, а алумнисти овог универзитета добитници су престижних свјетских награда.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.