Da li bebe i djeca predškolskog uzrasta treba da se bave muzikom? Šta je to BIM BAM koncept? Odgovore na ova pitanja kao i pregršt korisnih informacija  o važnosti muzičke edukacije za dječji razvoj potražili smo od Željke Zovko, magistrice  muzičke kulture i etnomuzikologije.

Od 2020. godine mostarski mališani imaju priliku obrazovati se kroz muziku u sklopu muzičkog koncepta BIM BAM. Glavna i odgovorna za ovaj koncept ali i osviještavanje utjecaja muzike na dječiji razvoj je Željka Zovko, magistrica muzičke kulture i etnomuzikologije.

„Pa još u vrijeme studija imala sam veliku želju raditi s najmlađima i vidjeti kako glazba utječe na njihov razvoj. Tako sam za potrebe diplomskog rada koji je bio na temu glazbe za djecu predškolskog uzrasta 2014. godine imala pilot projekat glazbene radionice koji mi je mnogo pomogao u izradi rada kao i osvješćivanju o važnosti glazbe kod razvoja djece. Počela sam ići na seminare i radionice ali me jedan seminar, točnije konferencija, posebno privukao. Naime, u srpnju 2020. godine u Beogradu sam bila dio glazbene konferencije gdje sam prošla obuke za trenera – voditelja BIM BAM, položila ispit i krenula u rad. Nakon toga je krenula glazbena priča u Mostaru na zadovoljstvo velikog broja djece i roditelja.“

Tijekom ranog razvoja muzika djeci pomaže da nauče zvukove i značenja riječi a uz to potiče kreativnost i maštu. Pomoć pri izgradnji motoričke sposobnosti čini upravo ples sa muzikom. Muzika zapravo donosi radost kao djeci tako i odraslima. BIM BAM muzička metoda već četvrtu godinu uveseljava mostarske mališane.

„BIMBAM je glazbena metoda koja na razigran i kreativan način glazbu približava djeci u opuštenom ozračju, približavajući glazbu i pokret uvažavajući individualni razvoj djeteta. Program se temelji na trenutno najboljim praksama i obrazovanju djece predškolskog uzrasta i rane školske dobi. Aktivnosti koje se provode su pjevanje i sviranje na Orfomov instrumentariju, kreativne društvene igre, slušanje glazbe, likovni doživljaj edukacijske priče asocijacije, kretanje kao ples. Kroz ove aktivnosti djeci se pruža mogućnost da izražavaju osjećaj za ritam, sluh, maštu, kreativnost, da rade na krupnoj i ifnoj motorici te potiču razvoj govora.“

BIM BAM koncept je franšizni program zovko ističe da je ovo odlična prilika za pripremu za muzičku školu kada su starija djeca u pitanju.

„Ovo je idealna priprema i prilika za upis u glazbenu školu za djecu koja su starija i hoće da nastave školovanje. Također, na ovaj način imat ćemo kvalitetnu publiku koja će upoznati kvalitet i znati prepoznati estetiku. Ovo je franšizni program iz Beograda a osnivačica je pedagog i NLP trener Marijana Milošević Šimić. Uspješno se provodi u Srbiji, Crnoj Gori  a evo sada i u Mostaru, Banjoj Luci i Trebinju. Prije dvije godine sam krenula i s radom s bebama jer sam i sama postala mama i htjela sam svom djetetu najbolje još od ranog uzrasta, kvalitetan  glazbeni stimulans. Moj dječak je uključen od trećeg mjeseca života i vidim same benefite i dobre stvari ja se toplo nadam da i ova djeca koja su uključena da roditelji vide da uistinu vrijedi i djeca se zaista kvalitetno razvijaju.“

Mostarskim mališanima zajedno sa njihovom edukatoricom željkom želimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku. Također nadamo se da će s eovaj koncept širiti i po ostalim gradovima.