Objavite vožnju ili se prijavite na objavljene vožnje drugih korisnika, podijelite troškove i putujte u društvu.

Mladi informatičari iz Sarajeva su kreirali vrlo zanimljivu aplikaciju naziva Usput.ba. Ova aplikacija koristi svim građanima naše zemlje, a kreatori smatraju da je naročito važna studentima zbog skromnog studentskog budžeta. Osmislili su je studenti Informacionih tehnologija sa Sarajevo School of Science and Technology – Zeid Makić, Mehmed Baždar i Nedim Kurbegović.

Usput.ba je aplikacija koja je napravljena zbog mogućnosti putovanja čiji troškovi se dijele. Bilo da ste putnik ili da ste vozač, možete koristiti aplikaciju kako biste podijelili svoje putovanje i troškove sa drugima,

kaže Nedim.

Na ideju su došli tako što su primijetili koliko su Uber i BlablaCar popularni u Evropi, te kako u Bosni i Hercegovini ima prostora da se napravi jedna takva aplikacija.

Zeid, Nedim i Mehmed su sa realizacijom ideje počeli prije pola godine, a završili su je u aprilu ove godine. Dakle, aplikacija se koristi oko mjesec dana i za to vrijeme oko 400 korisnika već joj je pristupilo. Zanimljivo je da je najčešća relacija za koju su korisnici zainteresovani vožnja iz BiH u neku državu u inostranstvu kao što je Njemačka.

Proces korištenja aplikacije je besplatan i pojednostavljen do maksimuma, a ključna stvar je na stranici Usput.ba na sekciji “Prijavi se” napraviti račun. Kreatori ove aplikacije imali su u vidu i sigurnost putnika. Naime, korisnici usluga prevoza mogu ostaviti dojam o vozaču, a vozači koji imaju pozitivne dojmove, onda zaslužuje povjerenje putnika.

Nije nam bilo teško realizovati ideju, teži put je bio doći do same ideje,

kaže Mehmed.

Nedim kaže da je osnovni cilj pokretanja ovog projekta bio da se olakša putovanje prvenstveno studentima, a onda i svim građanima i građankama popunjavajući onu prazninu koja je nepokrivena tradicionalnim načinima prevoza koji su kod nas zastupljeni:

Mislim da ne okupiramo poslovni prostor drugih prevoznika jer su različite sfere poslovanja – ovdje su primarni ciljevi druženje i dijeljenje troškova, dok taksisti imaju svoj ustaljeni sistem rada.

Članovi ove mlade ekipe su i vrijedni studenti koji trenutno obavljaju studentske prakse.

Posjetite ovu stranicu na Facebooku i na webu.