Od 13. jula 2020. traje upis brucoša na fakultete Univerziteta u Tuzli. Ove godine, zbog korona virusa, nije bilo prijemnog ispita na fakultetima, te je prilikom prijema novih studenata presudan bio njihov uspjeh tokom srednje škole. Univerzitet u Tuzli najavljuje i nove smjerove naredne akademske godine. S druge strane, studenti u Tuzli imaju problema sa isplatom stipendija, ali imaju i zamjerke na određene stvari na samim fakultetima.

Nakon obavljenih online predavanja, a nakon toga, i nekih od ispitnih rokova Prirodno matematički fakultet priprema se da sljedeće godine uvede novi smjer i implementira projekat koji finansira Evropska unija. Naime, od sljedeće godine, na ovom fakultetu bit će uveden smjer za ekološki monitoring kopnenih voda i ekološki inžinjering. Tuzla će, nakon provođenja ovog projekta, dobiti laboratoriju za DNA analizu vode, objašnjava profesorica Jasna Kamberović, sa Odsjeka za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Tuzli.

”Projekt koordinira Univerzitet u Novom Sadu, učestvuje 11 institucija iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, a najviše je institucija iz BiH. Cilj je razvijanje master programa i kurseva cjeloživotnog učenja u oblasti ekološkog monitoringa kopnenih voda u visokoškolskim ustanovama.”

Za nabavku opreme potrebne za novi smjer osigurano je oko 63 hiljade eura, a vrijednost cijelog projekta je oko milion eura.

”To je nešto što se radi u EU zadnjih deset godina, Velika Britanija je prva koja je monitoring vode fokusirala na molekularne analize, kako bi se izbjegla subjektivna greška i to je dugotrajan proces.”

Namijenjena sredstva za ovaj projekat bit će utrošena do kraja godine, a studenti će biti obučeni za rad i praćenje kvalitete vode u laboratoriji i na terenu.

PMF Tuzla

Osim ove pozitivne vijesti za studente, veliki broj njih se, nakon povratka u Studentske domove i stanove, susreće sa problemom neisplaćenih rata stipendija. Neke od općina i gradova Tuzlanskog kantona uplatile su jedan dio iznosa stipendije, dok druge nisu ništa. Period tokom pandemije studenti su proveli kod kuće i to im je finansijski olakšalo studij jer nisu imali troškove za prevoz i smještaj, objašnjava Samir Mehinović, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

”Međutim, nastava se uveliko vratila i studenti su se vratili u Studentske domove i u stanove. Obzirom da su mnogi roditelji dobili otkaze, studentima bi ove stipendije jako puno značile u preživljavanju u studentskom životu.”

Stipendije studentima nisu od presudne važnosti, ali im itekako mnogo znače jer studirati nije nimalo jeftino. Stipendije iznose oko 100 maraka mjesečno, dok prosječnom tuzlanskom studentu treba mnogo više.

”Treba mjesečno od roditelja 500 KM i to je bez početnog dijela semestra gdje kupujemo knjige, skripte, i da plaćamo studij itd. Sam studij je 100 KM, a ako smo samofinansirajući, onda jedan semestar iznosi 900 KM. Tako da, procijenite sami…”  

U ovaj iznos nisu navedeni povremeni izlasci i kafe, niti stvari za ličnu higijenu, kao ni odjeća i obuća. Problem je što obrazovni sistem ne podstiče poboljšanje studentskog standarda, kaže Šejla Karić, studentica Medicinskog fakulteta.

”Generalno naš sistem ne dozvoljava mogućnost studiranja i rada istovremeno, zbog svih obaveza na fakultetu. Sve je to obavezno, tako da nismo u mogućnosti da studiramo i radimo nešto sa strane.”

Tuzlanski studenti su zbog toga “na grbači” roditelja.

”U suštini postoje načini kojima bismo mogli olakšati studentske finansije. Na primjer, da broj studenata bude takav da svi studenti pređu u redovne studente, odnosno da su svi studenti od početka redovni studenti. Također, prijave ispita, uvjerenja, potvrde… mi to sve radimo u pisanoj formi, dok se to u drugim zemljama svelo na elektroniku. Tako da bi možda i to bila olakšica u smislu finansija za studente.”

Ovakve ideje uprava Univerziteta do sada nije htjela da čuje, a inicijativa i zahtjeva studenata je bilo i prethodnih godina. Modernizacija fakulteta za sada ide samo uz pomoć EU fondova, bez provođenja nekih jednostavnih stvari koje bi olakšale studentima.