Uskladiti obaveze na fakultetu, a uz to pokrenuti i vlastiti biznis nije nimalo lako. Rijetki su mladi koji uspijevaju napraviti ovakav balans, no njihovi primjeri pokazuju da je uz ljubav i posvećenost moguće sve stići. Jedna Tuzlanka je među takvim pozitivnim primjerima, a ona izrađuje unikatne torbice.

Amna Dervišbegović se od fakultetskih obaveza odmara ručno izrađujući torbice. Njeni radovi su, zbog same kvalitete i unikatnosti, već prepoznatljivi u Tuzli. Sve je krenulo, priča Amna, sasvim spontano.

“Prvu torbicu sam napravila sestri za rođendan. Moja sestra obožava Miki Mausa i to mi je bila jedna od prvih torbica koju sam napravila kao poklon, kao iznenađenje svojoj sestri”.

Amnina prednost je činjenica da je odrasla u porodici koja voli ručne radove. Još u djetinjstvu se interesovala za šivenje i krojenje. Nešto kasnije savladala je tehnike i sada bez problema izrađuje izuzetno lijepo urađene torbice.

”Mama je to uvijek voljela neke džemperčiće i slično i uvijek je nešto radila i mama i nene i onda sam ja to kao dijete vidjela… Trudila sam se… Međutim, meni to nije išlo dok se nisam ozbiljnije posvetila i pitala, odnosno, tražila od mame da mi to objasni bolje.”

U počecima samo su njene prijateljice bile zainteresovane za torbice koje izrađuje, ali se dobar glas daleko čuje pa sada za Amnu u Tuzli znaju skoro svi. Za izradu jedne torbe treba joj oko dva sata, a nerijetko uloži i više vremena.

”Uglavnom su sve pamučni konci, rastezljivi, koji omogućavaju da se brzo radi. Međutim, ja uvijek stavljam cvjetiće, perlice, mašnice. Trudim se da to nije čisto ono da se napravi i to je to.”

Osim što je pedantna u izradi torbica, Amna redovno izvršava svoje obaveze na Građevinskom fakultetu. Ponekad joj je teško uskladiti obaveze, posebno u vrijeme ispita, ali kaže da neće odustati ni od jednog ni od drugog jer su to njene ljubavi.

”Građevina je moj prioritet u čemu sam se ja pronašla i što jeste moja ljubav. Ovo je hobi kad se umorim od svega toga, kad nakon teškog dana dođem kući ovo je način da se od svega odmorim.”

Torbice su uglavnom rađene od pamuka, u različitim kombinacijama sa cvijećem i biserima. Amna se nada da će se u budućnosti baviti građevinom, ali i da će uvijek imati vremena za izradu torbica. Svi oni koji žele kupiti torbicu jer je odličan poklon mogu se Amni javiti na društvene mreže; izrada torbice počinje čim prije!