Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici bio je domaćin studentskog takmičenja iz informacionih tehnologija “Reconnect-hackathon”, na kome su učestvovali studenti i srednjoškolci. Za timsko takmičenje – hackathon, prijavilo se osam timova studenata, a za individualno takmičenje u programiranju više od 60 srednjoškolaca i studenata.

Prvi dan je bio predviđen za konferenciju sa stručnim predavanjima IT eksperata iz Bosne i Hercegovine, koja su na određeni način bila uvod takmičarima. Iz predavanja se mogla dobiti ideja i rješenje problema koji su pred njima bili postavljeni, kaže Kenan Žuna, student treće godine Softverskog inženjerstva Politehničkog fakulteta u Zenici.

„Tema je aktuelna pogotovo što su moj odsjek i prve dvije godine mog fakulteta protekli u online režimu, tako da sam svjestan i mana i prednosti ovog sistema. Tema nam se sviđa, na kraju krajeva, nije toliko bitno ni da li će se tema realizovati ali je bitno da smo tu da se družimo.“

Nejra Trako, studentica treće godine Softverskog inženjerstva Politehničkog fakulteta u Zenici ne krije zadovoljstvo povodom organizacije ovakve konferencije.

„Sam ovaj hackathon je jedan vid realizacije ovog rješenja koji se traži. Jer evo ako se uzme u obzir da eto eto nakon nekoliko godina uspije se ovoliko učesnika na jednom mjestu skupiti. To se može smatrati pobjedom.

Informacione tehnologije su definitivno industrija budućnosti. Otvaraju se nova radna mjesta i vrlo su artaktivna, ističe Samir Lemeš, šef katedre Softverskog inženjerstva Politehničkog fakulteta u Zenici.

Naša namjera, naša želja je da se promijeni ekonomska slika ove države. Da ne budemo poznati po zagađenju, po teškoj industriji nego dabudemo poznati po fakultetima informacionih tehnologija, po industriji softvera. Jedan od načina  je obrazovanje školovanje što mi evo i radimo, jedna od najatraktivnijih odsjeka je upravo softverski inženjering. A drugi način je takmičenje gdje nastojimo privući i studente ali i srednjoškolce.“

Ovakvi događaji odlična su prilika i za povezivanje sa poslodavcima. Tržište rada je nemilosrdno a svaka prednost dobro dođe, mišljenja je Naida Stupar Rizvić, menadžer ljudksih resursa firme Blandus Zenica.

„Postoji mogućnost da izabereno tu vrstu bisera koji nama treba ali ćemo prepoznati i mlade koji tek stječu određeno radno iskustvo i znanje potrebno u toj sferi posla gdje će se oni moći prijaviti za praksu, odnosno određenu vrstu prakse.“

Prvenstveni cilj takmičenja bio je popularizacija informacionih tehnologija. Obrazovanje je stub jednog društva. Ovakvi događaji su itekak u korak sa vremenom i zapadnim svijetom i doprinose smanjenju  „odliva mozgova“.