Mnogi mladi ljudi u BiH imaju poslovnu ideju, ali nemaju dovoljno sredstava da pokrenu vlastiti biznis. Zbog toga je Investicijska fondacija IMPAKT u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade TK i lokalnim zajednicama osmislila program finansiranja održivih poslovnih ideja, uz dodjelu bespovratnih sredstava od pet hiljada KM. Do sada su podržali više od 50 ideja, a nova, koju će podržati, trebala bi stanovnicima u općini Sapna olakšati planiranje putovanja.

Sapna dobija prvu Turističku agenciju i to zahvaljujući ideji 23-godišnje Hate Husić. Ona je, kroz dugogodišnji rad sa roditeljima, koji se bave prevozom putnika na području Tuzlanskog kantona, shvatila da stanovnicima ove općine nedostaje agencija preko koje mogu organizovati putovanja u izvan Bosne i Hercegovine.

„Najbliže odakle možemo putovati je iz Tuzle, a to je za stanovnike Sapne dodatni zamor. Sada kada ja otvorim svoju agenciju, moći će iz svog mjesta da putuju. Ako se putovalo, putovalo se na crno,  preko nekih organizacija ali preko turističkih agencija rijetko“.

Iako je imala podršku roditelja, ali i dio vlastitih sredstava, Hata priznaje da u ovaj biznis ne bi ni ulazila da se nije prijavila na Javni poziv Investicijske fondacije Impakt. Ova fondacija, osim što joj je odobrila bespovratna sredstva za pokretanje vlastitog biznisa, pružila joj je svu potrebnu edukaciju.

„Nude nam i znanje i konstanta podrška u toku cijelog našeg poslovanja i bila sam iznenađena, kad sam se prijavila, nisam znala da će to biti tako“.

Takvu podršku dobiju svi mladi koji se prijave sa biznis idejom na IMPAKT-ove pozive. U posljednje tri godine, samo na području Tuzlanskog kantona, ova fondacija je kroz bespovratna sredstva i besplatnu edukaciju, podržala oko 50 malih biznisa. Mnogi od tih, tada malih biznisa, uspješno rade i danas kazala je Belma Gijo, iz Investicijske fondacije IMPAKT.

„Mogu da s ponosom kažem da od 2019. godine od kada radimo stopa održivosti je 90 posto tih biznisa. To je jako visoka stopa održivosti. Naravno da se desi da se neki biznis ugasi, ali ono na šta smo posebno ponosni je da smo neke porodice uspjeli spojiti jer smo neke osobe vratili iz inostranstva u njihove lokalne zajednice“.

Značaj ovakvih projekata spoznale su upravo i lokalne zajednice, koje u svojim nadležnostima podržavaju mlade biznismene. Samo za prvu polovinu ove godine, IMPAKT je podržao oko 20 biznis ideja u Tuzlanskom kantonu, a plan je da do kraja godine ta cifra bude još veća, dodaje Gijo.

„Do kraja godine očekujemo da će se ta brojka zaokružiti na stotinu, to sve zavisi od dinamike i zainteresiranosti. Imali smo otvorene javne pozive u Lukavcu, Gračanici i Srebreniku“.

Novi Javni poziv za Tuzlu trebao bi biti u ovoj godini, a svi mladi do 35 godina, mogu se prijaviti, dovoljna im je samo volja i biznis ideja.