Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) i ove godine organizovao tradicionalni ”Zimski umjetnički festival”. Ovogodišnji festival ponudio je kulturna i umjetnička dešavanja, uključujući izložbe, večer poezije, predstavu, kao i koncert u OKC-u Abrašević u Mostaru.

Zimski umjetnički festival kroz kreativna umjetnička događanja obogaćuje kulturni život Mostara, a ujedno predstavlja i odličnu priliku učenicima UWC-a Mostar da pokažu bogatstvo svojih talenata, kroz muzičke nastupe, umjetničke radove i kreativne radionice. U sklopu predfestivaslkog programa, u predvorju škole, učenici su oslikavali maske. Saša Šantić, mentor i profesor likovne kulture u UWC Mostar i Gimnaziji Mostar, objašnjava šta se to dešavalo na Zimskom umjetničkom festivalu.

„Kad bude smjena đaka oni su mogli oslikati svoje maske. Maske su crne, a mi bijelom bojom pravimo pahuljice, početna slova imena – to je ideja da malo razbijemo ovu zimu“.

Ove godine festival je bio skromniji nego ranije. Zbog pandemije organizatori su ga odlučili reducirati, ali festivalski program ipak održati. Dio programa je bila i izložba djela učenika Koledža ujedinjenog svijeta, upriličena u Centru za kulturu Mostar.

„Predstava na engleskom jeziku je održana u Kazalištu lutaka Mostar, a naša izložba je održana u Centru za kulturu gdje je upriličena i mala poetska večer, također na engleskom jeziku, gdje su učenici predstavili svoja poetska djela, kao i djela kreativnog pisanja“, dodaje Šantić.

Festival je otvoren  radionicom likovne umjetnosti, a iz programa su se izdvojili umjetnička izložba učenika UWC Mostar  (Centar za kulturu Mostar), teatarska predstava učenika UWC Mostar (HKD Kosača Mostar), večer poezije i kreativnog pisanja (Centar za kulturu Mostar), te koncert (OKC Abrašević).